MedWatch

GN Hearing i knæ på det vigtigste marked: "Hvad der sker i USA giver selvfølgelig anledning til usikkerhed"

Coronakrisen har skudt høreapparatproducenten GN Hearing i sænk, og især på selskabets absolut største og vigtigste marked, det amerikanske, er kvalerne til at føle på, lyder det fra den adm. direktør om situationen i USA, der kun langsomt synes at bedres. Det gør det svært for selskabet at guide troværdigt om fremtidsudsigterne.

Gitte Aabo, adm. direktør i GN Hearing | Foto: GN Store Nord / PR

Det gør ondt, meget ondt på hørekoncernen GN Hearing, at selskabets kernemålgruppe, den ældre del af befolkningen, holder sig inden døre og undlader at gå til audiologen for at få nye høreapparater som følge af den verserende coronapandemi.

Selskabet er sendt til tælling med minusvækst og et salg, der i årets andet kvartal dykkede med hele 54 pct.

Endnu værre står det til med driften (ebita), der er faldet med mere end 600 mio. kr. og endte med et minus på 336 mio. kr. efter de mørkeste måneder i selskabets historie.

Især på GN’s vigtigste marked, det amerikanske, hvor GN Hearing normalvis henter omkring halvdelen af den samlede omsætning, er udfordringen til at føle på.

Derovre er vi stadig langt fra niveauerne før corona, og det er klart, at vi derfor følger udviklingen på det amerikanske marked tæt.

Gitte Aabo, adm. direktør i GN Hearing

For i modsætning til f.eks. det tyske og til dels det nordiske marked, hærger corona stadig med stor styrke i USA, hvor pandemien generelt har ramt hårdt og også mere hårdt end i hovedparten af Europa.

"Derovre er vi stadig langt fra niveauerne før corona, og det er klart, at vi derfor følger udviklingen på det amerikanske marked tæt," siger Gitte Aabo, adm. direktør i GN Hearing, til MedWatch, om udviklingen i USA.

Store udsving

Med en omsætning på 326 mio. kr. stod USA 54 pct. af den samlede omsætning på 715 mio. kr., som GN Hearing i alt formåede at skrabe sammen i andet kvartal. I samme periode sidste år hentede selskabet 852 mio. kr. på salg af høreapparater i USA ud af en samlet omsætning på 1.585 mio. kr.

GN Hearing er til stede i USA på både det private marked og i den offentlige salgskanal Veteran Affairs (VA), der tilpasser høreapparater til krigsveteraner.

Gitte Aabo betoner, at der er store forskellige i graden af negativ påvirkning, når man ser på de forskellige salgskanaler og i øvrigt på de enkelte stater i USA.

"Hvis du tager VA, så har de jo valgt at have lukket i en lang periode og forventer faktisk først at være fuldt tilbage i drift omkring 1. oktober, så der er salget jo fortsat væsentligt lavere i forhold til samme periode sidste år, og det rammer jo så også os," siger Gitte Aabo.

GN Hearing har fra maj til juli set markedsandelen falde fra 17,5 pct. til  13,9 pct. blandt krigsveteranerne, der står for godt 20 pct. af det samlede salg af høreapparater i USA.

Det samlede salg i VA har lidt tungt under corona med en omsætning i juli på 18,8 mio. dollar mod et januar-salg, inden udbruddet af coronavirus fik fat i verden, der var næsten dobbelt så stort. Dog er genrejsning undervejs, idet juli-salget var 49 pct. højere end i juni.

"Men det er klart, at det stadig går langsomt i VA, og det vil det nok gøre en rum tid endnu," siger Gitte Aabo.

Mindre skidt hos de uafhængige audiologer

Også de store forhandlerkæder i USA har været skudt i sænk under corona, og det går tilsvarende hårdt ud over GN Hearing, der også sælger høreapparater via landets større supermarkedskæder.

"Costco (supermarkedskæde, red.), som jo er en anden vigtig kanal for os, valgte at lukke deres butikker fuldt i midten af marts - i hvert fald i forhold til salg af høreapparater. De åbnede så lidt op igen i løbet af midt-maj, men med meget begrænset kapacitet, så her er vi også en del efter," siger GN-bossen.

Endelig er der de uafhængige audiologer, hvis gunst GN Hearing kæmper en brav kamp om mod konkurrenterne fra især Demant, Sonova og WS Audiology.

"Her ser vi faktisk en lidt hurtigere og stærkere fremgang, end vi ser i resten af markedet, men stadig træg. Der er også store forskelle fra stat til stat, så det er et meget blandet billede, vi kigger på i USA," siger Gitte Aabo.

"Samlet set er USA stadig et langt stykke fra at være tilbage til normalen. Det må vi bare konstatere," tilføjer hun og fortæller i øvrigt, at der tegner sig et tilsvarende billede i Storbritannien, som også har været hårdt ramt af coronavirusset, mens nordeuropæiske lande som Tyskland er kommet hurtigt igen.

"Der er nogle markeder, hvor vi næsten er tilbage på normalt niveau. Det gælder blandt andre Sydkorea og Kina, og så er der andre markeder, hvor vi stort set ikke har noget salg. Det gælder f.eks. Indien, så det er virkelig et blandet billede, vi kigger på," siger Gitte Aabo.

Usikkerheden er blevet større og vil være det lang tid

Udviklingen i USA er medvirkende til den noget dystre prognose for andet halvår af 2020 og helåret som sådan, GN Hearing valgte at lægge frem onsdag efter i april at have suspenderet sine forventninger som følge af usikkerheden knyttet til coronapandemiens effekter.

"Hvad der sker i USA giver selvfølgelig anledning til usikkerhed om, hvad det er for et marked, vi kigger ind i, og dermed også, hvad vi kan forvente for 2020 i sin helhed," siger Gitte Aabo.

"Den guidance, vi kommer med i dag, er derfor en guidance, der er behæftet med en enorm usikkerhed," tilføjer hun.

GN-chefen fortæller desuden, at pres fra Finanstilsynet, der klart har opfordret de børsnoterede selskaber til igen at give investorerne prognoser, også lå til grund for, at GN Hearing med armen på ryggen onsdag valgte at gå ud med en prognose til aktiemarkedet.

"I Danmark er der jo er kommet et krav fra Finanstilsynet om, at vi skal give en guidance. Det respekterer vi selvfølgelig, selvom nogle af vores udenlandske konkurrenter har andre forhold, og ikke skal give nogle meldinger," siger Gitte Aabo.

Hvad der sker i USA, giver selvfølgelig anledning til usikkerhed om, hvad det er for et marked, vi kigger ind i, og dermed også, hvad vi kan forvente for 2020 i sin helhed.

Gitte Aabo, adm. direktør i GN Hearing

Det Ballerupbaserede GN Hearing forventer i andet halvår at kunne levere en vækst, der ikke er dårligere end minus 20 pct., mens ebita-marginen forventes at være på 10 pct. eller bedre.

For hele 2020 svarer det til en forventning om en organisk vækst, der bliver bedre end minus 30 pct. og en ebita-margin, der bliver bedre end 0 pct.

Til sammenligning lød de tilsvarende tal samme periode sidste år på 7 pct. og ”mere end 20 pct.”

"Jeg tror, at verden bliver mere og mere klar over, at corona ikke er et fænomen, der er her kortvarigt. Det er noget, vi skal forholde os til langvarigt og vel i et eller omfang indtil, vi har en vaccine," siger Gitte Aabo.

"Vi skal nok vænne os til at arbejde i et marked og i en industri, hvor der kan være dele af et land, eller måske et helt land, der pludselig bliver påvirket, og som vi så skal lære at navigere efter. Usikkerheden er blevet større og vil nok forsat være det lang tid fremover," uddyber hun.

Corona rammer GN Hearing med fuld styrke i andet kvartal – omsætningen dykker 55 pct.

GN tabte igen markedsandele i VA-marked på vej tilbage 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier