MedWatch

Producenter af høreapparater afventer udspil om ny håndkøbskategori

En kommende mulighed for at sælge høreapparater til visse brugere uden om de gængse kanaler vil næppe få den store indflydelse på branchen, lyder det fra Demant.

Hos Demant forventer adm. direktør Søren Nielsen ikke, at en ny håndkøbskategori for høreapparater vil påvirke det eksisterende marked.

De store producenter af høreapparater er fortsat ikke stort bekymrede over udsigterne til en over the counter-kategori (OTC) i USA, hvor brugere kan købe høreapparater til mildere høretab direkte i detailhandlen uden indstillinger gennem en audiolog.

Reglerne for OTC-kanalen, der er lovmæssigt fastlagt, er endnu ikke på plads, men de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, arbejder på en skabelon for udformningen af reglerne for OTC-salget - og meget tyder på, at de er lige på trapperne.

Det fremgår af officielle dokumenter fra myndighederne, der har fastsat en "action date" i november i år.

Hos de børsnoterede danske høreapparatproducenter er det fortsat vurderingen, at OTC-kanalen ikke vil gøre stor skade på deres marked, men måske snarere være med til at øge det samlede marked.

En af de store udfordringer for høreapparatproducenterne i dag er, at kun godt en femtedel af de mennesker, der ifølge Verdenssundhedsorganisationens (WHO's) definitioner har et høretab og kunne drage gavn af et høreapparat, faktisk køber og bruger et.

"Som vi har sagt gennem hele forløbet, afventer vi først og fremmest selve definitionen af kategorien, fordi det er stadig uklart, hvordan denne kategori vil blive udformet og reguleret," skriver GN Hearing i en kommentar om OTC-udsigterne til Ritzau Finans.

"Men overordnet set har vi en ambition om at hjælpe endnu flere mennesker. Alene i USA er der mange millioner mennesker med et ubehandlet høretab. Vi i GN føler et stort ansvar for at nå så mange af dem som muligt for at højne deres livskvalitet. Men vi vil afvente myndighedernes definition af kategorien, før vi beslutter, hvad vores strategi er på dette område," fortsætter selskabet.

Demant: Tilpasning er afgørende

Hos den anden børsnoterede danske spiller i sektoren, Demant, er vurderingen ikke markant anderledes. Her venter man sig dog heller ikke nogen stor udvidelse af det eksisterende marked på grund af introduktionen af en OTC-salgskanal.

Helt overordnet set vurderer Demant, at audiologer er så vigtig en del af ligningen i forhold til høretab, at OTC-salg ikke vil få nogen markant effekt.

"Vi er af den klare opfattelse, at den individuelle rådgivning mellem bruger og ekspert – og ikke mindst løbende rådgivning og tilpasning gennem mange år – er absolut afgørende for at hjælpe mennesker med høretab. I dag bliver stort set alle høreapparater individuelt løbende tilpasset af en hørespecialist, og det vil ikke ske ved håndkøb og selvhjulpen tilpasning," siger Søren Nielsen, der er administrerende direktør hos Demant, til Ritzau Finans.

"Introduktionen af håndkøbskategorien for milde til moderate høretab kan øge fokus på vigtigheden af at bruge høreapparat, men vi forventer ikke, at introduktionen vil påvirke det eksisterende marked for høreapparater, da behovet for individuel og løbende dialog består," fortsætter han.

Analytiker: Vil ikke få voldsom effekt

Blandt analytikerne, der følger høreapparatsektoren tæt, er der også mestendels konsensus om, at introduktionen af OTC-salg ikke vil få stor indflydelse på markedet, som det er i dag, selv om det potentielt kan tiltrække nye konkurrenter i form af store elektronikselskaber.

"Efterhånden er industrien og analytikerne kommet frem til en form for fælles forståelse for, at OTC-apparater ikke vil ændre så meget. De fleste ønsker slet ikke at købe et høreapparat, og derfor er det at sælge dem meget et spørgsmål om, at audiologer skal overbevise folk om, at de har brug for et høreapparat," siger Niels Granholm Leth, der er analytiker hos Carnegie og har fulgt høreapparatsektoren gennem mange år, til Ritzau Finans.

"Så det er svært at forestille sig, at folk bare går ind på et apotek og køber et billigere produkt. Det koster jo stadig 100-200 dollar, og man ved ikke, om man har brug for det, eller om det virker, når man ikke har talt med en audiolog," uddyber han.

Efter at rammerne for OTC-kanalen er blevet offentliggjort af FDA, følger der en høringsperiode, hvor de store interesseorganisationer og høreapparatindustriens brancheorganisation, Hearing Industries Association (HIA), hvor alle de store producenter er med, kan komme med kommentarer og feedback.

Derefter skal OTC-kategorien officielt sættes i søen - senest den 18. august 2020 - tre år efter at lovgivningen officielt blev underskrevet.

Amerikanske regler for høreapparater i håndkøb er lige på trapperne

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier