Ny Corti-formand vil ride med på global teknologirevolution i sundhedsvæsenet

Det bliver med den tidligere Ambu-topchef Lars Marcher i formandsstolen, at diagnostik-startuppen Corti skal tage de næste vigtige skridt på selskabets vækstrejse.
Fredag meldte Corti således ud, at Lars Marcher sammen med Chr. Augustinus Fabrikker og Vækstfonden investerer 170 mio. kr. i selskabet, der blev grundlagt i 2016.
”Historien er, at jeg har fulgt det her selskab på sidelinjen i halvandet år. Det, jeg synes, er superspændende er – udover at det er en meget kompetent ledelse – at de befinder sig præcis midt i en af de store megatrends,” siger Lars Marcher.
Han peger på, at alt tyder på, at sundhedsbudgetterne vil komme under voldsomt pres i fremtiden, og at det vil stille krav til, at der skal leveres mere sundhed for pengene rundt omkring i verden. Her kommer teknologi til at spille en central rolle, lyder det fra Lars Marcher.
"Der er Corti unikke i forhold til deres måde at kunne afkode en patients sygdom og dermed også hjælpe læger med at stille en mere præcis diagnose. Det, synes jeg, er meget tillokkende," siger Lars Marcher.
Præcis hvordan investeringen på de 170 mio. kr. er fordelt mellem ham, Chr. Augustinus Fabrikker og Vækstfonden, er ikke offentligt kendt, men Lars Marcher kalder det en "god fordeling med et tocifret millionbeløb til alle tre" investorer.
Corti, der blev grundlagt i 2016, har på få år vist, at selskabets teknologi kan redde menneskeliv. I dag beskæftiger selskabet knap 100 fuldtidsansatte, har flere prominente investorer med i ejerkredsen, og sidste år fik virksomheden Future Unicorn Award fra Europa-Kommissionen.
Lars Marcher, hvor stort et potentiale ser du for Corti?
"Det er jo rigtigt farligt at svare på, når man tænker på, at det stadig er en lille virksomhed. Men jeg vil bare sige, at alle forudsætningerne, der skal være for at man kan lave en milliardvirksomhed, er tilstede,” siger Lars Marcher og uddyber:
"Du har ramt en megatrend præcist, du har unikke teknologiske kompetencer, du er på en global markedsplads, og så er det accepteret af både hospitaler, redningstjenester og patienter, at det her giver god mening. Kan vi eksekvere bare nogenlunde fornuftigt, så ser jeg et kæmpe potentiale i virksomheden," siger Lars Marcher.
Skal slå hul på det amerikanske marked
I et interview med MedWatch fredag, siger Cortis CTO og medstifter Lars Maaløe, at han ikke mindst forventer sig meget af Lars Marchers erfaring med af skabe vækst i de virksomheder, han har været en del af, samt hans kendskab til det amerikanske marked, hvor Corti satser på at få et gennembrud.
Selv peger Lars Marcher på sin erfaring og evne til at gøre komplekse ting simple som vigtige forcer i det forestående bestyrelsesarbejde i Corti.
"Det er ligesom at arbejde med en vild hingst - den skal også tæmmes. Når man både har prøvet, hvad der kan gå skidt, og hvad der kan gå godt, så kan man måske tidligere prøve at guide dem i den rigtige retning og tidligere også stoppe dem i at gå ud ad en tangent, der ikke giver mening,” siger Lars Marcher.
Det handler om at holde tingene enkle og nedbryde forhindringer frem for at stille nye op, siger han.
"Alt hvad der hedder corporate governance og så videre, som man har i store virksomheder, er jo noget, der kan dræbe en virksomhed af den her kaliber. Her gælder det om at få elimineret alle de banale ting, der kan være i at lede en virksomhed og være sikker på, at man har nok ressourcer i udviklingsafdelingen, nok ressourcer i den kommercielle del af forretningen og så ellers sørge for at fokusere virksomheden, så den ikke bliver for kompleks."
Er kompleksitet og bureaukrati de største faldgruber, som du ser det?
"Ja. Det er det, jeg selv synes, at jeg er rigtig god til; at gøre komplekse ting simple, således at alle medarbejderne – og for den sags skyld også investorerne - kan forstå, hvad det er for en retning, man bevæger sig i.”