MedWatch

Visiopharm satser stort på kinesisk væksteventyr med nyt partnerskab

Diagnostik- og softwarevirksomheden Visiopharm har skrevet under på en partnerskabsaftale med Jinan Danjier Electronics, der i de næste tre år skal sælge Visiopharms produkter Kina. Samtidigt opruster Visiopharm på salgssiden i Kina, hvor selskabet nu har 10 aktive partnerskaber med flere i vente.

Louise Armstrong, kommerciel direktør i Visiopharm | Foto: Visiopharm / PR

Det kinesiske marked for software til billedanalyse boomer i disse år, og det er ikke gået den danske diagnostik- og softwarevirksomhed Visiopharms næse forbi.

Det Hørsholmbaserede firma, der blev stiftet i 2001 af Michael Grunkin og Johan Doré Hansen, har på det seneste udvidet sine aktiviteter massivt i Riget i Midten med en række kinesiske partnerskabsaftaler, og nu føjer Visiopharm endnu en aftale om salg af selskabets produkter til kinesiske kunder til.

Med en ikke-eksklusiv kontraktaftale får den kinesiske virksomhed Jinan Danjier Electronics således mulighed for overalt i Kina at sælge Visopharms software til analyse af digital patologi indenfor navnlig forskningssegmentet, der i de senere år har vokset relativt mere hos Visiopharm end segmentet for diagnostik.

”For os er det en rigtig stor og betydelig aftale, som bliver den mest omfattende, vi i øjeblikket har med distributører i Kina. Danjier er blandt de største scannerleverandører til forskningspatologiske løsninger i Kina, og selskabet er generelt en af ​​de mest etablerede leverandører af digitale patologiløsninger på et marked, der vokser rigtigt hurtigt for tiden,” siger Louise Armstrong, der er kommerciel direktør i Visiopharm, til MedWatch.

For os er det en rigtig stor og betydelig aftale, som bliver den mest omfattende, af dem, vi i øjeblikket har med andre distributører i Kina.

Louise Armstrong, kommerciel direktør i Visiopharm

Aftalen løber til en begyndelse i tre år og kommer knap halvandet efter, at selskabet indgik en partnerskabsaftale med den amerikanske diagnostikgigiant Agilent, der nu også har fået den danske software med i produktkataloget.

Med mere end ti års erfaring med at levere og supportere digitale patologisystemer i Kina og et bredt lokalt distributørnetværk i alle landets provinser, har Jinan Danjier ry for at levere god service og opbygge stærke relationer med patologiforskere over hele landet, lyder det.

”Danjier får nu mulighed for at levere alle vores forskningssoftwareløsninger via deres direkte og indirekte kanaler på tværs af territoriet. Det er især deres high end forskerscanner-brugerbase, de går efter med vores løsning, men også nye kunder af vores produkter, der måtte vælge deres scanningsløsning,” siger Louise Armstrong.

En gensidigt fordelagtig aftale

Som modydelse for retten til at sælge Visopharms produkter, får Danjier procenter af salget. Hvor mange, ønsker Michael Grunkin, der i alle Visiopharms 20 lange levetid har været adm. direktør for selskabet, ikke at oplyse.

”Det er en gensidigt fordelagtig aftale, der følger standardprincipper for bedste praksis, og det er Danjier, som fastsætter slutbrugerprisen. De har kontrol over den margin, de laver, men det er da et fint beløb, de betaler os for at videresælge vores produkter,” siger Michael Grunkin til MedWatch og betoner, at det økonomiske potentiale for Visiopharm på forskningsmarkedet i Kina ”er betydeligt”.

Visiopharm, der i august 2018 sikrede sig en frisk finansiering på 100 mio. kr.  havde i regnskabsåret 2019/2020 en omsætning på 84,2 mio. kr.

Ved regnskabsårets afslutning i september 2020 havde Visiopharm en egenkapital på den gode side af 100 mio. kr. – båret godt frem af en kapitalrejsning på et ”mellemcifret tocifret millionbeløb” beløb i august 2020 hos de eksisterende investorer og Bankinvest, der lagde det største beløb og fik en ejerandel lige under 6 pct.

Bundlinjen gik ikke desto mindre i rødt med et minus på 26,3 mio. kr. mod et et minus på 22,6 mio. kr. året før.

Det skal Kina-ambitionerne bidrage til at rette op på, siger Michael Grunkin og lader vide, at vækstraterne i indeværende års tre kvartaler – i takt med at markederne åbner gradvist mere og mere - har været større end sidste år.

”Markedsinteressen vokser for de komplekse typer applikationer, som Visiopharm understøtter, og hvor der er brug for dyb ekspertise inden for væv, billedanalyse og kunstig intelligens for at få den pålidelige indsigt, der er er nødvendig for at gøre opdagelser og lave udvikling vedrørende præcisionsmedicin,” siger Michael Grunkin.

Blev kontaktet af Danjier

Visiopharm er efter eget udsagn blandt de førende indenfor digitale teknologiløsninger til billeddiagnostik og har med ambitioner om at flytte traditionel vævsdiagnostik over mod præcisionspatologi potentiale til at differentiere sig og udbygge førerpositionen yderligere, lyder det.

Ikke desto mindre er konkurrencen på området tiltagende.

På det seneste er en række amerikanske kunstig-intelligens-virksomheder kommet på markedet, hvor de har rejst betydelige pengesummer. Det gælder blandt andre firmaerne Pathai og Pageai, der gik på markedet med mere end 0,5 mia. kr. i baglommen.

De har kontrol over den margin, de laver, men det er da et fint beløb, de betaler os for at videresælge vores produkter.

Michael Grunkin, adm. direktør i Visiopharm

Begge vil formodentlig inden længe stå klar med både forskningsalgoritmer, diagnostiske algoritmer og companion diagnostics-algoritmer lig dem, Visiopharm tilbyder.

Også af den grund er det nødvendig med indtog på nye markeder, og den britisk fødte Louise Armstrong kom da også til Visiopharm i april 2019 med opdraget om at lægge en strategi for Visiopharms ekspansion i landene i Asien og Stillehavsområdet (APAC-regionen), hvor Kina med afstand er det største, samt at opbygge et stærkt netværk af distributører.

”Det var faktisk Danjier, som henvendte sig til os i første omgang. De var på udkig efter en avanceret AI-baseret analyseløsning og havde i den forbindelse noteret sig vores stærke ry,” siger Louise Armstrong, der første gang mødtes med Danjier på en konference i Frankrig i september 2019.

Coronaknas forsinkede

Siden - som led i hendes strategiplan for Visiopharms indtog i APAC-regionen – tog hun til Kina i begyndelsen af ​​2020 for at gå i dialog med potentielle partnere.

Under besøget mødtes hun med topledelsen i Danjier, arbejdede med deres applikationsteam, besigtigede deres hovedkvarter og laboratoriefaciliteter, ligesom hun noterede sig deres evner og kompetencer.

”Vi så helt fra starten af et stort potentiale,” siger Louise Armstrong, der vendte tilbage til Europa, netop som de første covid-tilfælde blev rapporteret i Wuhan.

”Målet var egentlig allerede sidste år at udvide til Asien og Stillehavsområdet, men covid bremsede os. Vores oprindelige plan var at investere i et mindre lokalt Visiopharm-team for at støtte vores nye partnere og kunder i Kina, men den plan måtte vi altså sætte på hold på grund af pandemien,” siger Louise Armstrong.

Heller ikke dengang så coronapandemien ud til at stoppe lige med det samme, og Visiopharm justerede derfor på planerne. Man hentede Jim Mansfield til selskabet som SVP Research Business Development for sammen med ham at etablere et nyt netværk af partnerskaber på tværs af APAC-regionen.

I dag har Visiopharm flere end ti aktive partnerskaber i regionen, og selskabet ruster nu også op på bemandingen.

”Vi er i øjeblikket ved at rekruttere en lokal kanalchef og en teknisk salgsspecialist i Kina, der skal understøtte disse nye salgskanaler. Vi planlægger desuden at foretage yderligere investeringer, efterhånden som virksomheden vokser,” siger Louise Armstrong.

Ud over stifterne er Visiopharm ejet pensionskassen ATP, Vækstfonden, C.L. Davids Fond samt Northcap Venture og Bankinvest. Målet på sigt for ejerne, er at selskabet skal børsnoteres i Danmark.

”En potentiel børsnotering er fortsat en af ​​de strategiske muligheder, vi løbende kan overveje,” siger Michael Grunkin uden dog at ville kommentere nærmere på den mere specifikke timing eller helt aktuelle status på, hvor langt Visiopharm er med sine børsplaner.

Visiopharm får Bankinvest med ind i ejerkredsen

Nyudnævnt diagnostikchef i Visiopharm får base i Holland

Investorer modsatte sig Visiopharms svenske børsnotering – nu kigger selskabet mod børsen i Danmark

Dako-ejer skal gøre dansk patologiselskab til global spiller

Visiopharm hæver salget 56 pct. efter droppet svensk børsnotering

Visiopharm henter 100 mio og gearer op til børsnotering i Danmark 

Mere fra MedWatch

Johnson & Johnson misser forventningerne til salget

Selvom der er blevet solgt utallige Johnson & Johnson-vacciner mod covid-19, og Genmab-midlet Darzalex også har spædet godt til i kassen, så præsterer selskabet dårligere end analytikerne ventede i tredje kvartal.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier