MedWatch

Receptplatform er nede: Kun akut medicin kan afhentes

Borgere har fredag ikke kunnet hente receptpligtig medicin på apoteket. Fejl ved at blive rettet fredag aften.

Foto: Stine Tidsvilde

Tekniske problemer med Det Fælles Medicinkort betyder, at landets apoteker fredag eftermiddag ikke har kunnet slå elektroniske recepter op.

Det har skabt problemer med at udlevere receptpligtig medicin.

Det er en fejl hos den eksterne it-leverandør, som har ført til problemer med at tilgå medicindata. Men fejlen er fredag først på aftenen lokaliseret og ved at blive rettet.

Det oplyser vicedirektør i sundhedsdatastyrelsen Vibeke van der Sprong.

"Der er et hul, og det går den rigtige vej. Men fejlen er ikke rettet endnu, og det påvirker Det Fælles Medicinkort. Her har man ikke har kunnet se borgeres ordinerede medicin, og nogle hospitalers opslag i cpr-numre har også været påvirket," siger hun.

Sundhedsdatastyrelsen forventer, at fejlen er rettet i løbet af fredag aften.

Det tekniske nedbrud har betydet, at Lægemiddelstyrelsen er gået over til en nødprocedure, hvor der midlertidigt er dispensation for kravet om elektronisk recept.

Men ifølge Apotekerforeningen er det kun, hvis man som kunde har "akut behov for medicin", at apoteket kan udlevere medicin fredag.

Med akut menes, at behandlingen er absolut nødvendig og ikke kan udskydes.

Det har fået flere apoteker til at afvise borgere fredag eftermiddag, fordi det ikke var muligt at slå deres recepter op, oplyser Apotekerforeningen.

Nødproceduren gør det muligt for apotekerne at udlevere medicin ud fra recepter på papir, fax eller gennem telefonisk kontakt med borgerens læge. Det omfatter alle tilfælde, hvor der normalt er krav om elektronisk recept.

Dispensationen gælder, indtil systemet er oppe at køre igen, oplyser Lægemiddelstyrelsen.

Medicinkortet rummer blandt andet et elektronisk receptsystem. Det bruges til at få adgang til oplysninger om borgernes medicin og vaccinationer.

Systemet bruges af hospitaler, almene praksisser og apoteker, og formålet er at forhindre fejlmedicinering.

It-fejlen har også betydet, at testcentre landet over ikke har kunnet foretage coronatest fredag efter klokken 16. Det skyldes, at fejlen ikke gør det muligt at slå borgernes cpr-numre op.

Fejlen forventes rettet fredag aften, så det er muligt at få foretaget coronatest igen lørdag.

Mere fra MedWatch

FDA giver ny særstatus til Saniona-kandidat

Biotekselskabet Sanionas lægemiddelkandidat Tesomet er blevet tildelt orphan drug-særstatus som behandling af hypothalamisk fedme af de amerikanske lægemiddelmyndigheder, FDA. Tidligere på året fik Tesomet samme særstatus som behandling af Prader Willi-syndrom.

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier