Ny millionfond øjner guld i digital sundhed: "Vi ser flere interessante muligheder"

Ny teknologi og forskning er i rivende udvikling på sundhedsområdet, hvor stadig flere digitale sundhedsfirmaer i disse år har succes med alt fra fjernstyrede medicindispensere, softwareudstyr til blodgasmålinger og hjemmebehandling af patienter med KOL og diabetes 2.
Markedet for sundhedsteknologi er i betydelig vækst, og det har også Nordens nye millionfond med fokus på life science, Eir Ventures, noteret sig.
"I takt med at værktøjer til håndtering af store datasæt bliver mere raffinerede, og kunstig intelligens og algoritmer udvikles, opstår der nye muligheder for digitale sundhedsløsninger, der både kan betyde en forbedring af behandling for patienterne og besparelser for sundhedsvæsnet," siger medstifter af Eir Ventures, svenskeren Andreas Rutger Segerros, til MedWatch.
"Det potentiale er til stede allerede nu, og vi ser på flere potentielt interessante investeringsmuligheder indenfor området," uddyber han.
Har stor erfaring indenfor området
Sammen med landsmanden Magnus Persson, amerikaneren Amanda Hayward og den tidligere Novo Seeds partner Stephan Christgau, udgør han stifter-teamet i Eir Ventures, der har formået at rejse 76 mio. euro, mere end en halv mia. kr., fra en række pengestærke fonde.
En ikke ubetydelig del af de mange mio. kr. – omtrent 5-10 pct. – skal investeres i sundhedsfirmaer, der med dokumenteret, effektiv teknologi, der kan give patienter og læger bedre behandlingsmuligheder.
"Vi ser det som et potentielt interessant område, hvor værdien af digitale løsninger vil stige i takt med, at man kan dokumentere, at de giver genuine forbedringer for patienter og besparelser for sundhedsvæsnet," forklarer Andreas Rutger Segerros, der selv har betydelig erfaring med det sundhedsteknologiske område.
Mens han tidligere i karrieren var partner i venturekapitalfonden Sunstone Capital, var han også adm. direktør i det svenske selskab Clinitrack, der var en pioner indenfor det digitale sundhedsområde med elektronisk data capture indenfor kliniske forsøg.
Clinitrack blev solgt til amerikanske Invivo Data og er stadig markedsledende indenfor feltet. Eir Ventures anden medstifter, Magnus Persson, der sad i bestyrelsen i Clinitrack, da Andreas Rutger Segerros var adm. direktør, er i dag bestyrelsesmedlem i blandt andre Addi Medical, der også arbejder indenfor det sundhedsteknologiske felt.
"Både Magnus og jeg har stor erfaring indenfor dette område, og vi har alle, også Stephan og Amanda, længe fulgt udviklingen af det digitale sundhedsområde, som vi ser, står stærkt i Norden," siger Andreas Rutger Segerros.
"Specielt Sverige har mange pionerselskaber indenfor området - Danmark begynder også at komme godt med – så vi synes, det er et rigtigt område at have mulighed for at gå ind i, hvis vi ser de rette muligheder, hvor potentialet for investeringsafkast er til stede," uddyber han.
Falder mellem to stole
Eir Ventures vil samlet set investere i 3-4 selskaber om året og i hver i omegnen af 3-6 mio. euro, typisk i syndikat med andre investorer og med mulighed for at følge op.
Som for alle andre investeringsområder vil Eir Ventures være selektive, og fonden vil kun gå ind i digitale sundhedsselskaber, hvis den kan se en klar vej til, inden for et tidsperspektiv på 3-6 år, at få sine penge igen med "et venturekapital kompatibelt afkast."
"Afgørende for vores aktivitet indenfor området er, om vi kan se en klar vej mod et fornuftigt exit. Vi skal som minimum have 4 til 5 gange return på vores investerede kapital," siger Andreas Rutger Segerros.
Mens der i 00’erne var over ti fonde, der investerede i biotek i Danmark, er der i dag kun tre tilbage med et skarpt fokus på life science; Novo Seeds, Lundbeckfonden Emerge og Sunstone Capital.
Ser man på Norden bredt, tegner der sig et lignende billede. I Sverige har man alene Health Cap til investeringer i life science, mens man i Norge kun har den mindre fond Hadean Ventures, der så dagens lys sidste år.
Ingen af de eksisterende fonde har eksplicit fokus på digital sundhed - Novo Seeds har f.eks. kun en enkelt investering i området, og Sunstone slet ingen.
Andreas Rutger Segerros, er jeres engagement i digital sundhed et bevidst forsøg på at differentiere jer?
"Som sagt har både Magnus og jeg erfaring indenfor området. Det kan godt være, at det historisk er et område, der er faldet lidt mellem to stole rent investeringsmæssigt," siger Andreas Rutger Segerros.
Det har både en sundhedskomponent, og er som hele sundhedsområdet underlagt meget regulering og behov for klinisk forståelse, men også en tech-komponent, forklarer han videre.
"Derfor har enten rene life science eller tech-investorer, der er to meget forskellige områder, måske haft lidt svært ved det digitale sundhedsområde. Vi kommer klart til dette område fra life science siden, og det betyder også, at vi primært vil fokusere på selskaber, der udvikler klinisk dokumenterede løsninger, der kan indpasses i eller forbedre kliniske rutiner og behandling af patienter," siger Andreas Rutger Segerros.
Mere forbrugerorienterede generelle sundheds produkter, f.eks. apps og lignende til generelle sundhedsanvendelser vil derfor falde udenfor Eir Ventures strategi.
Exitpotentiale for tech- og farmagiganter
Helt alene blandt kapitalfonde bliver Eir Ventures dog ikke på området indenfor digital sundhedsteknologi.
Kapitalfonden Verdane, der fokuserer på it primært, har indenfor en kort periode således opkøbt et svensk, et norsk og et finsk selskab inden for digital sundhed, og fonden kigger også efter mulige investeringer i Danmark.
"Det er et marked, vi følger tæt og nøje i Danmark. Vi håber, der kommer nogle virksomheder, som begynder at vise en vis kommerciel modning, som beviser deres kommercielle værdi. Så står vi klar til at støtte op om deres yderligere vækst med både kapital og kompetencer," sagde Martin Welna, der er chef for den danske afdeling af Verdane, for nyligt til MedWatch.
Andreas Rutger Segerros ønsker ikke at fremhæve konkrete eksempler på gode digitale danske sundhedsselskaber, men fortæller, at Eir Ventures vil kigge efter selskaber med en dokumenteret - helst i kliniske forsøg - effektiv teknologi, der kan give patienter og læger bedre behandlingsmuligheder.
Det kunne være teknologier, der integrerer forskellige diagnostiske og/eller billedbehandlings-evalueringer og derved giver ny indsigt til diagnosticering eller monitorering af behandlingseffekter.
Andre eksempler kunne være systemer, der på et mere overordnet niveau kan hjælpe sundhedsvæsnet til at opnå bedre behandling og besparelser indenfor relevante kliniske områder.
"På længere sigt ser vi flere interessante muligheder, og for de rigtige selskaber kan man se exitpotentiale både i forhold til større tech-giganter og til farma- og sundhedsselskaber," forklarer Andreas Rutger Segerros.
Til eksempel købte diagnostikarmen af Roche i marts den lille Hadsund-virksomhed Obi Medical, der laver diagnostiske software til blodgas-målinger, samme Roche købte tilbage i 2018 det New York-baserede amerikanske software- og kræftdataselskab Flatiron Health, der er stiftet af to tidligere Google-ansatte, og som desuden har Google-selskabet Alphabet i ejerkredsen.
Window of opportunity
Sundhedssektoren er præget af en række overordnede tendenser, hvor især et voksende antal af kronikere, co-morbititet og hastig udvikling af ny sundhedsteknologi springer i øjnene.
En analyse fra blandt andre Medicoindustrien, DI Sundhed og IT-Branchen slog allerede i 2017 fast, at der er et window of opportunity for alle, der er involveret at diagnosticere, behandle og forebygge sygdomme.
"Særligt for den danske sundhedsteknologiske industri åbnes banen for produkter, services og nye forretningsmodeller, der kan bidrage til at udnytte de nye muligheder," står der i rapporten.
Og med corona-epidemien hærgende er det historiske momentum inden for digital sundhed endnu mere udtalt, har det i de seneste par måneder lydt fra flere kanter, herunder det digitale sundhedskontor, Dawn Health, der udvikler software-produkter, som hjælper med at digitalisere sundhedsindustrien.
Det sker indenfor sygdomsområder som mental sundhed, kroniske sygdomme, kræft, inflammatoriske sygdomme, infertilitet samt en række sjældne sygdomme, og Andreas Rutger Segerros hæfter sig også ved, at digitale løsninger finder stigende anvendelse indenfor alle områder af samfundet.
"Sundhedsområdet har allerede erfaringer indenfor digital health, og det er jo et område, der er karakteriseret af store datamængder," siger han.
Venture-veteranen understreger, at Eir Ventures' strategi ikke er blevet påvirket af coronasituationen, men har ligget fast, siden han og de øvrige stiftere begyndte arbejdet med at skabe Eir Ventures.
"Man kan dog sige, at den krise, som hele verden er igennem på grund af corona, på allertydeligste vis demonstrerer, at der stadig er et stærkt behov for nye og bedre lægemidler og sundhedsløsninger, og at life science burde være et område, som investorer generelt bør allokere flere midler til," siger Andreas Rutger Segerros.
"Og med hensyn til digital sundhed, så har den verdensomspændende epidemi jo også accelereret de trends, der allerede var i gang hen imod øget brug af digitale løsninger," tilføjer han.
Novo Seeds og Vækstfonden ser også potentiale
De 75 mio. euro, det indtil nu er lykkedes Eir Ventures at rejse, kommer dels mindre antal private investorer, men hovedsageligt fra Saminvest i Sverige, Den Europæiske Investeringsfond (EIF), Vækstfonden og Novo Holdings.
Hos sidstnævnte, der har postet et "tocifret millionbeløb i euro" i Eir Ventures, er managing partner Søren Møller, også opmærksom på det digitale sundhedsområde, om end det som nævnt ikke har været en særskilt prioritet for Novo Seeds.
"Det er et område, de andre investeringsteams i Novo Holdings har været aktive indenfor, men som vi i Novo Seeds ikke selv opererer super meget i. Vi har en enkelt investering i den kategori, men det det er helt klart et felt, som er spændende, og som man skal monitorere tæt fremover," siger Søren Møller til MedWatch.
Samme toner lyder fra Vækstfonden, der har investeret 15 mio. euro i Eir Ventures.
"Det er oplagt et af mange elementer i Eir Ventures investeringsstrategi, som vi synes er interessant – altså det voksende markedsområde, hvor life science møder den digitale forretningsmodel," siger Rolf Kjærgaard, adm. direktør i Vækstfonden, til MedWatch.
"Med det, vi alle oplevet med covid-19, er det bare blevet endnu mere tydeligt, hvor stort et potentiale, der ligger i at forene sundhed og digitale løsninger til at øge sundheden og dermed også værdiskabelsen og reduktionen af omkostningstrækket i de sundhedssystemer, som i forvejen er presset," uddyber han.
Ifølge Rolf Kjærgaard har Danmark stærke forudsætninger for at få succes indenfor digital sundhed. Vi er gode på både sundhed digitale løsninger og har en af de mest digitaliserede offentlige sektor i hele verden.
"Der er en række spændende muligheder for at gøre digital sundhed til et vækstområde, og Eir Ventures fokus på området vil helt klart bidrage til at indfri det," siger Rolf Kjærgaard.
Digital sundhedsindustri håber på gennembrud efter coronakrise
Coronaen kan skubbe på digital udvikling i sundhedsvæsnet
Roche efter nyt dansk opkøb: "Vi holder selskabet i Hadsund"
Kapitalfond køber endnu et digitalt sundhedsfirma: "Et område, vi godt kan lide"