MedWatch

Kun få diabetes-apps giver realtidsrådgivning om farligt blodsukkerniveau

Der findes en skov af apps til mobilen, som lover at gøre livet for diabetikere lettere, men kun få af dem tilbyder realtidsvejledning i, hvad man skal gøre ved farligt højt eller lavt blodsukker, viser en amerikansk undersøgelse.

Kun et fåtal af diabetes-apps giver diabetikeren realtidsrådgivning i tilfælde af enten farligt højt eller farligt lavt blodsukker, viser ny undersøgelse. | Foto: PETER HOVE OLESEN polfoto

App-bølgen vælter ind over sundhedsbranchen, og der findes i dag allerede flere end 200.000 applikationer, der tilbyder et væld af muligheder for at måle og veje sundhedstilstand - og mestre og håndtere sygdomme.

Af dem er mange af dem diabetes-apps, der har som mål at gøre livet lettere for de flere end 425 mio. mennesker, der lider af diabetes på verdensplan.

Men langt fra alle apps er lige fine i kanten, og kun et mindretal af dem giver diabetikeren realtidsrådgivning i tilfælde af pludseligt opstået niveauer af enten farligt højt eller farligt lavt blodsukker.

Det viser et nyt amerikansk studie, der har undersøgt 5.185 diabetes-apps til mobiler, der kører på såvel Google’s Android software og Apples iOS system.

Af de godt 5.000 apps, hævdede de 371 af dem at kunne registrere blodsukkerdata, påminde diabetikerne om at gøre specifikke ting for at mestre deres sygdom samt generelt at uddanne diabetikerne i, hvordan de håndterer forhold som farligt lavt eller højt blodsukker.

Omkring 58 procent af appliaktionerne varslede brugere, hvis de havde farligt højt eller lavt blodsukkerindhold.

Men kun ved 21 procent af advarslerne om lavt blodsukker fulgte forslag til, hvad man skulle gøre ved det, mens det ved alarm om for højt blodsukker kun gjaldt for 15 pct. af de undersøgte apps.

Patienter, der stoler på apps til lægehjælp, ikke få det, de har brug for, når de har brug for det.

Sheri Colberg, forsker og medforfatter til publikation om app-undersøgelse

Og i begge tilfælde varede rådgivningen kun i omtrent 14 procent af tiden, hvorunder blodsukkerniveauet var uhensigtsmæssigt.

”Som undersøgelsen viser, kan patienter, der stoler på apps til lægehjælp, ikke få det, de har brug for, når de har brug for det,” siger Sheri Colberg, en af forskerne bag undersøgelsen, til Reuters

"Mange af disse apps giver godt nok advarsler, når blodsukkeret er farligt højt eller lavt, men de giver kun meget sparsomme og lidet brugbare råd til, hvordan man skal reagere på advarslerne," tilføjer hun.

I de tilfælde, hvor diabetikere rent faktisk fik realtidsrådgivning handlede de om at spise mad, drikke juice eller på anden måde indtage sukker ved for lave glukoseniveauer samt om at søge lægehjælp. Rådene ved for højt blodsukker gik på at søge lægehjælp eller indtage insulin.

"Smartphone-apps kan være en fantastisk måde at tracke sundhedsdata på, men der er mange uoverensstemmelser, fejl og mangler, som det er nødvendigt, at der bliver taget hånd om, førend man kan stole fuldt ud på dem," siger Kevin Platt, læge og en anden af forskerne bag undersøgelsen.

"Der er en enorm variabilitet i de tilgængelige apps, og der er en minimal grad af kontrol og regulering til at sikre, at indholdet er nøjagtigt eller effektivt," uddyber han.

Dansk app-selskab skiller sig ud

I Danmark findes også en række selskaber, som tilbyder apps til diabetikere. En af dem er Københavnerselskabet Hedia, som har udviklet en diabetes-app af samme navn, der er klassificeret som medicinsk udstyr.

”Det stiller blandt andet krav om, at Hedia forholder sig til alle ricisi ved brugen af appen, herunder henholdsvis højt og lavt blodsukker,” forklarer Peter Lucas, adm. direktør i Hedia, til MedWatch.

Ved at taste sit kulhydratindtag, insulinindtag og blodsukkerniveau ind i app'en, der samtidig automatisk holder øje med motion, kan diabetikeren få en anbefaling til hvor meget insulin, han skal tage i løbet af dagen.

Men derudover giver appen også råd og vejledning til, hvad diabetikeren skal gøre i tilfælde af farlige blodsukkerniveauer.

”Vi har, siden vi grundlage Hedia, fokuseret på anvendelse af data i realtid," fortæller Peter Lucas.

Hedia tracker blandt andet aktiv insulin, hvilket giver appen en viden om, hvor meget af den insulin brugeren har injiceret, der er tilbage til det måltid, brugeren har indtaget.

Dermed fås også en værdi for, om der er er en afvigelse mellem det målte blodsukker, og den insulin brugeren har i kroppen.

Vi har, siden vi grundlage Hedia, fokuseret på anvendelse af data i realtid.

Peter Lucas, adm. direktør i Hedia

Hvis brugerne af Hedia-appen måler, hvad der defineres som et højt niveau af blodsukker, så anbefaler appen brugeren at tage insulin.

”Vi giver brugerne den konkrete insulin-anbefaling de skal bruge, ligesom vi råder til at måle ketoner, som er affaldsstoffer, der dannes ved hyperglykæmi (højt blodsukker, red.), og som i store doser kan medføre syreforgiftning,” forklarer Peter Lucas.

Hvis brugerne omvendt måler lavt, så opfordrer Hedia brugeren til at spise den mængde kulhydrater, som får dem væk fra det lave blodsukker.

”Hvis det er risikabelt lavt, så anbefaler vi at brugerens skal søge lægehjælp,” siger Peter Lucas, der i øvrigt selv er diabetiker.

Han fortæller, at resultaterne af den amerikanske undersøgelse på sin vis ikke kommer bag på ham.

”Da vi i sin tid startede Hedia, lavede vi en række markedsundersøgelser, og allerede dengang så vi, at realtidsdata i andre diabetes-apps ikke blev brugt i videre omfang. Det blev dermed en af de ting, vi især satte os for at gøre anderledes,” forklarer Peter Lucas.

App-otek på vej i Danmark

I Danmark har Sundhedsdatastyrelsen og Sundhedsministeriet for nyligt undersøgt de tekniske, organisatoriske og juridiske forudsætninger for at udvikle en national guide til anbefalede apps – et slags app-otek, om man vil, formidlet via sundhed.dk.

Som en central enhed, er det med app-oteket tanken, at det skal kunne blåstemple kvaliteten af de enkelte tjenester og udbrede kendskabet til dem blandt både forbrugere og fagfolk, der for sidstnævntes vedkommende så vil kunne tilskynde patienter til at bruge godkendte apps, hvis de vurderes at kunne hjælpe.

Det har fået Medicoindustrien til at anmode om at slå koldt vand i blodet. Brancheforeningen, der repræsenterer flere af udviklerne af de eksisterende sundhedsapps, er overordnet positivt stemt over for en vejledning til læger, patienter og forbrugere.

Men man advarer mod at bruge guiden til at indføre nye krav og regler for udviklingen af sundhedsapps.

I den gældende EU-regulering er sundheds-apps, som hævder at have en terapeutisk eller diagnostisk effekt, nemlig allerede defineret som medicinsk udstyr.

Og i den ny EU-forordning, som fra 2020 kommer til at definere reguleringen af medicinsk udstyr, vil der blive stillet væsentligt hårdere krav til apps og software i forhold til blandt andet godkendelse og krav om kliniske afprøvninger.

”Derfor er der allerede regulering på plads. Den skal bruges. Det dur ikke at opfinde ny regulering specifikt rettet mod apps – og slet ikke forskellig regulering og særskilte retningslinjer i hvert europæisk land,” har Lene Laursen, der er vicedirektør i Medicoindustrien sagt til MedWatch.

 ”Det vil give en helt umulig markedssituation for både danske og internationale virksomheder, at de potentielt skal forholde sig til 28 forskellige regelsæt og retningslinjer i de forskellige EU-lande,” tilføjede hun.

Dansk app-selskab forbinder app med Novo Nordisk nye insulinpenne 

App-iværksætter: Industrien minder om det vilde vesten

Styrelse pønser på statslig blåstempling af sundhedsapps

Medtronic og IBM lancerer app, der kan forudsige lavt blodsukker

Novos app-partner rejser trecifret millionbeløb 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier