MedWatch

Succesiværksætter om Amazons sats på sundhed: "Danmark skal agere nu"

Iværksætter og tidligere Microsoft-leder Jesper Grønbæk mener, at Danmark har 12-24 måneder til at opbygge en industri inden for digital sundhed, før giganter som Amazon overhaler life science-industrien indenom.

Jesper Grønbæk er tidligere chef for Microsofts cloudforretning i Danmark, stifter af it-virksomheden Adactit, som blev solgt til TDC i 2016, og har senest stiftet kontorfællesskabet Health Tech Hub Copenhagen. | Foto: Health Tech Hub Copenhagen

Life science-industrien, et af Danmarks største eksporterhverv, er i fare for at blive overhalet indenom, når det kommer til at udvikle digitale løsninger til verdens sundhedsproblemer.

Det mener Jesper Grønbæk, der tidligere har ledet Microsofts cloudforretning i Danmark, stiftet it-virksomheden Adactit, som blev solgt til TDC i 2016, og senest stiftet kontorfællesskabet Health Tech Hub Copenhagen.

"Som jeg ser det, har vi et vindue på de næste 12-24 måneder for at udnytte de kompetencer, vi har i Danmark," siger Jesper Grønbæk.

I overhalingssporet ligger nemlig virksomheder som Amazon, der har stiftet et sundhedsfirma med et erklæret mål om at endevende det amerikanske sundhedssystem, og Samsung, der investerer tungt i både biotek og digital sundhed.

"Det er fedt, at de gør det, men det betyder også, at vi i Danmark skal agere nu og her," siger Jesper Grønbæk.

Han mener, at Danmark står specielt godt stillet til at være med allerforrest, når verden for alvor bliver præget af digitale sundhedsløsninger.

"Vi har unikke rammebetingelser i Danmark, som gør, at vi kan sætte en dagsorden på det her punkt. Vi har rigtig god forskning, vi har en rigtig stærk medico- og medicinalindustri, og vi har et godt datagrundlag. Vi har mulighed for at lave health tech-løsninger i Danmark, som kan gøre en forskel i verden," siger Jesper Grønbæk.

Amazon kommer

Der er god grund til at tro, at virksomheder som Amazon bliver svære at konkurrere med, når det kommer til at udvikle digitale løsninger på verdens sundhedsudfordringer, mener Janus Sandsgaard, der er fagchef for it og digitalisering i Dansk Erhverv.

"Amazon er om noget et teknologisk laboratorium, som gang på gang har vist, at de satser på noget digitalt og lykkes med det. Ind imellem også inden for nogen lidt gakkede områder," siger han.

"Man kan se, hvordan Amazon er gået fra at være en bogbiks til at blive spilproducent, filmproducent, streamingudbyder, forlag, købmænd. Så det er helt oplagt, at Amazon selvfølgelig også vil have en bid på sundhed," siger Janus Sandsgaard videre.

Alligevel siger Janus Sandsgaard, at han "ikke bliver helt så hurtigt bekymret" for Amazons indtog som Jesper Grønbæk. Janus Sandsgaard mener i stedet, at der i fremtidens marked for digital sundhed vil være plads til både Amazon og opstartsvirksomheder fra Danmark.

"Amazon er store og mægtige, og hele verden lægger mærke til, hvad Amazon gør. Det ville også være tosset, hvis vi ikke gjorde det. Men digital sundhed er et stort felt, og der er mange steder at sætte ind," siger han.

Som eksempel peger han på den danske virksomhed Corti, der har udviklet et computerprogram, som kan opdage tegn på, at folk der ringer ind til alarmcentralen er ved at få et hjerteanfald.

"Mange ville måske tænke, at Danmark ikke har en chance overhovedet for at konkurrere inden for kunstig intelligens, fordi virksomheder som Amazon og Google tager over. Men alligevel ser vi pludselig en lille, dansk opstartsvirksomhed som Corti, som laver kunstig intelligens på sundhedsområdet, som har fundet en niche med global opfinderhøjde," siger Janus Sandsgaard.

"Pointen er, at jeg tror på, at der er masser af nicher med plads, hvor danske virksomheder kan være med," siger han.

Amazon, JPMorgan og Warren Buffet går sammen om ny sundhedsgigant

Da IBM's supercomputer slog USA's mestre i Jeopardy var scenen sat

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier