MedWatch

Læger advarer mod tvangsindsamling af fortrolig data

Tavshedspligt forsvinder, når lægen skal dele data om f.eks. depressioner og aborter, lyder kritikken.

Foto: Jens Dresling/Ritzau/

Fortroligheden mellem den praktiserende læge og patienten er i alvorlig fare, fordi et lovforslag fra Sundhedsministeriet pålægger lægerne at sende meget fortrolige sundhedsdata om patienterne ind i et digitalt superjournalregister – uden at spørge eller informere dem. Samtidig skal langt flere sundhedsansatte have adgang til patienternes sundhedsdata om eksempelvis diagnoser, depressionsmedicin, kønssygdomme eller aborter.

Sådan lyder advarslen fra Dansk Selskab for Almen Medicin, som mener, at lovforslaget svækker tilliden og forringer behandlingen, når patienterne af frygt for registreringen undlader at fortælle lægen om f.eks. misbrug, kønssygdomme og stress-symptomer, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

"Dette er en endelig opløsning af retten til fortrolighed og afskaffelse af lægens tavshedspligt. Man lægger op til at ekspropriere borgernes personlige sundhedsdata uden at spørge dem," lyder det fra formand for DSAM Anders Beich, som kræver praktiserende læger fritaget for "tvangsindsamlingen."

Lovforslaget bygger på en aftale mellem alle Folketingets partier. Hensigten er, at alle sundhedspersoner, som patienten møder, - lige fra egen læge, sygehuslæge, over apoteket og hjemmesygeplejen - har adgang til relevante oplysninger for behandlingen. Ifølge sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) er der tale om "en skræmmekampagne".

"Dette handler om at sikre patienterne den bedste behandling, og det kræver, at data følger patienten fra egen læge til f.eks. sygehus og den kommunale genoptræning," siger ministeren.

At dele data indebærer en risiko, fastslår Morten Freil, direktør i Danske Patienter, men når det gælder sundhedsdata, er potentialet langt større end risikoen.

Lovforslaget bekymrer lektor på RUC Peter Aagaard, Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv, som har beskæftiget sig med offentlige it-systemer og EU’s dataforordning.

Denne artikel er videreformidlet af Ritzaus Bureau på vegne af Jyllands-Posten

Mere fra MedWatch

Her er de vigtigste nyheder fra MedWatch i uge 47

I denne uge kom der en endelig afklaring angående Kåre Schultz’ fremtid i det israelske medicinalselskab Teva, og så annoncerede Novo Nordisk også en udvidelse af faciliteterne i Bagsværd for 5,4 mia. kr. Gik du glip af noget?

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier