Forskning: For meget D-vitamin er livsfarligt

Opsigtsvækkende dansk forskning afslører, at D-vitamin i høje doser øger risikoen for slagtilfælde og blodprop.

Samtidig med, at det i stigende grad går op for læger og danskere i al almindelighed, at et lavt niveau af D-vitamin er skadeligt for helbredet, viser ny, omfattende dansk forskning fra Københavns Universitet, at D-vitamin i høje doser kan øge dødeligheden.

Det skriver Københavns Universitet i en pressemeddelelse på basis af forskningen, der netop er offentliggjort i et anerkendt specialtidskrift, ja ifølge universitetet faktisk i verdens førende endokrinologiske tidskrift, kaldet Journal of Endocrinology and Metabolism.

”Mangel på vitamin D har længe haft et stort fokus, når det gælder folkesundheden. For lave niveauer kan være farligt for helbredet, har flere undersøgelser vist. Men nu viser ny forskning fra Københavns Universitet, for første gang, at også et for højt niveau af vitamin D niveau i blodet er sammenhængende med en øget risiko for at dø af eksempelvis et slagtilfælde eller en blodprop i hjertet," hedder det i pressemeddelelsen.

MedWatch beskrev dog i foråret 2012 et andet forskningsprojekt, der viste, at en meget høj koncentration på 140 nanomol D-vitamin per liter blod i et menneske øger dødeligheden med faktor 1,42. En lav koncentration på 10 nanomol D-vitamin per liter blod øger dødeligheden med faktor 2,31.

”Den optimale mængde D-vitamin pr. liter blod er tilsyneladende 50 nanomol: her er dødeligheden ifølge det nye studie lavest,” hed det.

Kæmpe studie

Forskerne har i den nye undersøgelse undersøgt vitamin D-niveauet hos 247.574 danskere i forbindelse med et besøg hos egen læge, hvilket er verdens hidtil største grundlag for den her type undersøgelse.

”Vi har så analyseret deres dødelighed over en syvårig periode efter blodprøven, hvor 16.645 af patienterne er døde. Og vi har så været inde og kigge på sammenhængen mellem død og deres vitamin-D niveau," fortæller klinisk professor på Institut for Klinisk Medicin, Peter Schwarz.

Konklusionen er klar, hedder det videre: Undersøgelsen bekræfter, at der er en sammenhæng mellem dødelighed og for lavt vitamin-D niveau, men altså som noget helt nyt også, at vitamin-D niveauet også kan blive for højt.

"Har man et vitamin-D tal på under 50 og over 100 nanomol per liter, så er der en øget sammenhæng med død. Vi har kigget på, hvad patienterne er døde af, og er tallet over 100, så synes risikoen for at dø af en blodprop i hjertet eller et slagtilfælde at være forhøjet. Så niveauet bør altså ikke være for lavt, men så sandelig heller ikke for højt. Det bedste niveau synes at ligge mellem 50 og 100 nanomol per liter og det bedste er cirka 70 ifølge vores undersøgelse," fastslår Peter Schwarz.

Ikke påvist før

Hidtil har det herhjemme, som beskrevet i den førstnævnte underøsgelse, være en tommelfingerregel, at et niveau på 50 nanomol er ok.

At det kan være sundhedsskadeligt at have for meget vitamin-D i blodet er ifølge forskerne ikke påvist før, og det kan få stor betydning for den måde, vi spiser kosttilskud på, mener de:

"Det er et meget vigtigt resultat, fordi der er så et stort fokus på at tage vitamin D. Vi må bruge denne konklusion til at stille os spørgsmålet om vi bare skal spise vitaminer og kosttilskud, som vi spiser bolsjer. Man skal ikke bare tage mere, hvis man tror det bliver bedre. Den her slags vitaminer skal man koordinere indtaget af med sin læge", siger Peter Schwarz.

Ifølge en anden undersøgelse fra efteråret 2014 offentliggjort i Politiken er det også direkte sundhedsfarligt at mangle D-vitamin. Selvom en del af løsningen kan være et skud sol og mere fisk, så kan vitaminberigede fødevarer, som er et udbredt fænomen i blandt andet USA, hvor man fra hylderne i supermarkedet kan få snart sagt alle madvarer tilsat et eller flere skud vitamin, også være vejen frem.

I Danmark er vi ikke ret langt på den front, men ifølge professor Lars Rejnmark fra Aarhus Universitetshospital, Endokrinologisk Afdeling, har op imod 500.000 danskere "betydelig mangel" på D-vitamin, og det rummer et potentiale for de mange danske fødevarevirksomheder, som arbejder med berigelse af madvarer.

Professoren, der mener at det vil fornuftigt at begynde at tilsætte D-vitamin i visse fødevarer, sagde til Politiken:

"På den måde ville man i hvert fald kunne udrydde svær mangel på D-vitamin."

Folk med et lavt indhold af D-vitamin i blodet - skrev Politiken - rammes oftere af sygdomme, der slår dem tidligere ihjel, end hvis blodet havde haft mere D-vitamin, viser dansk forskning, der blev offentliggjort i det anerkendte lægevidenskabelige tidsskrift British Medical Journal.

Problemet med de to undersøgelser er, at det er forbundet med ganske betydelige omkostninger for sundhedsvæsenet, hvis danskerne løbende, via deres praktiserende læge, skal have målt deres tal for D-vitamin. I 2012 opfordrede Sundhedsstyrelsen de praktiserende læger til at tage færre målinger af danskerne indhold af nanomol i blodet. Målinger medfører udgifter på op imod 100 mio. kr. årligt, hed det. Styrelsen mener ikke, at der er tilstrækkelig dokumentation for D-vitamins virkning generelt set.

D-vitamin og graviditetsproblemer hænger sammen

Ny forskning: Overvægtige mangler ofte D-vitamin

Calcium og D-vitamin skuffer i demensstudie

Mangel på D-vitamin påvirker ældres levetid

Undersøgelse: D-vitamin uden gavnlig effekt på forkølelse

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også