Lilly-dir: Vi skal kigge ud over Victoza

Eli Lilly håber at gøre sit til at udvide brugen af GLP-1-lægemidler til behandling af type 2-diabetes. Det er hovedstrategien for GLP-1-analogen dulaglutid, som er igennem de afsluttende fase 3-studier og snart tager næste skridt mod markedet i form af registreringsansøgninger i USA og Europa.
Foto: Eli Lilly
Foto: Eli Lilly
Af Ritzau Finans

Samtidig venter data fra et stort sammenligningsstudie mellem dulaglutid og Novos storsælgende GLP-1-middel Victoza. Studiet gennemføres dog ikke ud fra ønsket om at slå Victoza af banen. Målet er lige så meget at gå efter patienter, der i dag indleder injektionsbehandling med insulin.

"Vi ser produktet konkurrere bredt inden for type 2-diabetes, som en slags første injektion. Den kategori ser vi som et meget bredere segment. Det er selvfølgelig en GLP-1, og vi gennemfører et head-to-head studie med Victoza i den højeste dosis. Jeg vil være sikker på, at man forstår, hvorfor vi gør det. Det er et spørgsmål om tilskud og den rigtige pris. Vi gør det ikke for at begrænse os. Vores mål og vækstfokus, skal ikke være at tænke på Victoza. Gør vi det, tror jeg aldrig, at vi når produktets potentiale," fortæller Enrique Conterno, direktør for Eli Lillys diabetesforretning, til Ritzau Finans under et interview ved den europæiske diabeteskonference i Barcelona.

Han spår hele GLP-1-klassen gode muligheder, når læger og patienter må opgive at holde sygdomme i ave med medicin i pilleform. GLP-1'erne har således fordele frem for insulinbehandling, da de typisk overvægtige diabetespatienter taber sig, mens de ofte tager lidt på som følge af insulinbehandlingen. Samtidig er der meget ringe risiko for de frygtede episoder af hypoglykæmi, hvor blodsukkeret falder for kraftigt, hvilket kan give alt fra svimmelhed, men i slemme tilfælde føre til bevidstløshed og også dødsfald.

Væsentligt større potentiale

"Vi ser ikke de orale midler som konkurrenter til dulaglutid. Vi mener, at patienter og læger vil udtømme muligheden for pillebehandling, før de starter med injektioner. Hvis der er en chance for, at orale midler virker, så vil patienter og læger forsøge sig med det. Vi ser os meget mere deltage i feltet for den første injektion. I dag starter nogle patienter på GLP-1, men de fleste starter på insulin," konstaterer Enrique Conterno, der også værdimæssigt ser muligheder:

"GLP-1-klassen har en samlet værdi på 2,5 mia. dollar. DPP-4 klassen (pillebehandling, red) er næsten 10 mia. dollar. Langtidsvirkende insuliner er væsentligt højere, og det på trods af, at GLP-1'ere er prissat højere end både orale behandlingsformer og insulin. Så set ud fra det perspektiv, ser vi et kæmpe potentiale for vækst givet GLP-1-klassens fordele," siger Enrique Conterno.

Foreløbigt har Novo Nordisks lancering af Victoza formået at udvide GLP-1-klassens andel af det samlede diabetesmarked. Ifølge analysehuset IMS var andelen 6,6 pct. ved udgangen af maj mod 5,2 pct. i samme måned sidste år. Victoza sidder på omkring 70 pct. af det globale marked, mens broderparten af de resterende 30 pct. er fordelt på GLP-1-analogerne Byetta og Bydureon fra AstraZeneca og Bristol-Myers Squibb. Den senest tilkomne GLP-1-analog, Lyxumia, fra franske Sanofi har dog også en lille del.

Pris afgørende

Eli Lilly venter i starten af 2013 at være klar med resultaterne af sammenligningsstudiet mellem Bydureon og Victoza. Målet er, at vise non-inferiority, eller at Bydureon er lige så godt som Victoza. Sammenligningen sker op mod Victozas højeste dosis på 1,8 mg.

"Generelt er årsagen til, at vi gennemfører studiet mod den høje dosis af Victoza, at prisen på den højeste dosis ligger 50 pct. højere. Så studiet vil give mulighed for, at vi fastsætter vores pris op mod prisen Victozas højeste dosis," siger Enrique Conterno.

Han vurderer, at det er en rimelig antagelse, at op til 50 pct. af Victozas brug er i den højeste dosis. Derfor vil studiet op mod den mest effektive dosis også være et godt argument over for lande og forsikringsselskaber, der skal betale for lægemidlet.

"De fleste betalere vil være interesserede af sådan et studie," konstaterer Enrique Conterno.

 Lilly-dir: Vores Victoza-udfordrer vil udvide markedet

 Lilly-dir: Novos tilbageslag ændrer ikke udsigterne for os

 Her er Novo-rivalernes strategi

 Lilly vil have verdens bredeste diabetes-portefølje 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også