MedWatch

Folkeafstemning om EU-patentdomstol formentlig på vej

Danskerne kan se frem til at skulle stemme om, hvor den fælles patentdomstol skal placeres.

Foto: Colourbox

Skal en fælles patentdomstol placeret i Paris, London og München fremover udstede patenter til europæiske virksomheder, så de slipper for at skulle søge patent i hvert af de 27 medlemslande.

Det spørgsmål skal danskerne med stor sandsynlighed snart forholde sig helt konkret til, efter at de 27 EU-lande mandag gav endeligt grønt lys til patentdomstolen.

Både Enhedslisten og Dansk Folkeparti fastholder, at det vil være dansk suverænitetsafgivelse at oprette en europæisk patentdomstol. Derfor kræver de folkeafstemning.

Tilsammen sikrer de to partier, at der ikke er 5/6 flertal i Folketinget for at indføre patentdomstolen. Det er den magiske grænse for, om sagen skal sendes til folkeafstemning.

Ingen tvivl

Først skal Justitsministeriets jurister dog formelt afgøre, om det kræver en folkeafstemning efter grundlovens paragraf 20. Det er der ifølge flere kilder i EU ikke tvivl om, at det gør.

Et fælles EU-patent vil gøre det markant billigere for virksomheder at søge patent for deres produkter i Europa. Hvor det i dag koster gennemsnitligt 240.000 kroner at søge patent i alle 27 EU-lande, vil det fremover komme til at koste 5000 kroner.

Alligevel har patentet været 30 år undervejs og har mødt mange udfordringer. Landene har blandt andet været uenige om den fysiske placering af domstolen.

Imens har EU-Parlamentet og EU-Kommissionen brokket sig over, at den nye domstol fuldstændig udelukkede EU’s egen domstol, EU-Domstolen, fra at kunne spille en rolle.

Kompromiset blev at fordele den over tre lande med hovedsæde i Paris og underafdelinger i London og München. Samtidig er EU-Domstolen den øverste retslige instans, mens patentdomstolen behandler alle patentsagerne.

Før domstolen bliver en realitet, skal EU-Parlamentets medlemmer også stemme ja. Det forventes de med al sandsynlighed at gøre tirsdag.

 Endelig enighed om EU-patent

 Rådsformand: EU-initiativ et spark til sundhedsbrancherne

 Fælles patentregler sparer virksomheder for millioner

 Retspræsident sår skepsis om EU-patentdomstol 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier