MedWatch

Fujifilm udnytter geografien i kampen om medarbejdere: "Hillerød er et større trækplaster end Kalundborg"

Det bliver en udfordring for Fujifilm Diosynth Biotechnologies at finde 450 nye ansatte, men virksomheden har et geografisk trækplaster, fremhæver topchef Lars Petersen.

Fujifilm Diosynth Biotechnologies skal oven i den almindelige intense kamp om medarbejdere i life science-industrien finde yderligere 450 ansatte til en ny fabrik. | Foto: Fujifilm Diosynth Biotechnologies/PR

Der bliver bygget på livet løs på Biotek Allé i den nordsjællandske by Hillerød, hvor Fujifilm Diosynth Biotechnologies med sin seneste investering på over 11 mia. kr. forventer at skabe 450 nye arbejdspladser.

De mange penge fra moderselskabet i Japan skal nemlig gå til endnu en medicinfabrik ved siden af den eksisterende, og planerne vil efter forventningen samlet bringe antallet af medarbejdere i Hillerød over 1500.

Men da en række andre store producerende konkurrenter også er i gang med store udvidelser herhjemme, er der en stærkt intensiveret kamp om kvalificeret arbejdskraft, og derfor kan den danske topchef for Fujifilm Diosynth Biotechnologies, Lars Petersen, ikke garantere, at virksomheden i sidste ende rent faktisk kan finde 450 nye kvalificerede kandidater.

”Vi bliver ofte spurgt fra hovedkvarteret i Tokyo, om vi kan skaffe medarbejderne, så det er helt bestemt et meget vigtigt element. Vi er selvsikre, men vi er også på samme tid nervøse,” fortæller den adm. direktør til MedWatch.

Pludselige bølger

MedWatch har beskrevet, hvordan virksomheder i life science-industrien i stigende grad er tvunget til at rekruttere nye ansatte hos konkurrenterne, og Lars Petersen har da også i perioder set pludselige udsving i antallet af medarbejdere, som forlod virksomheden.

Øget konkurrence om talenterne presser virksomheder til nye jagt-metoder

Han vurderer dog den nuværende situation som positiv og fremhæver, at Fujifilm Diosynth Biotechnologies er i stand til at fastholde de ansatte.

”Men at fortsætte vores rekrutterings-hastighed, når vi potentielt set skal investere endnu mere, kræver, at vi måske skal have endnu mere selvsikkerhed, end vi har lige nu,” siger Lars Petersen, der også ser større geopolitiske udfordringer i horisonten.

”Jeg har en relativ god følelse omkring vores nuværende stigninger i medarbejder-antallet, men i takt med den løbende udskiftning af medarbejdere og ”the great resignation” (begreb for en især amerikansk bevægelse med masseopsigelser som protestform, red.) måske kommer vores vej, kommer vi også under et stigende pres,” fortæller Lars Petersen.

Konkurrerer på arbejdsmiljøet

Fujifilm Diosynth Biotechnologies hyrede ifølge direktøren sidste måned 36 nye medarbejdere og 42 måneden forinden, og topchefen er udmærket klar over situationen, hvor de konkurrerende selskaber konstant forsøger at gafle ansatte hos hinanden.

”Vi skifter jo folk frem og tilbage hele tiden mellem eksempelvis os, AGC Biologics og Novo Nordisk. Vi tilbyder dog noget andet end Novo Nordisk, som er en meget stor organisation, så folk kommer vores vej, fordi de ser et større fokus på mennesker frem for processer og bureaukrati - her er der hurtigere beslutninger og et andet miljø,” siger Lars Petersen, som selv har 15 års erfaring fra Novo Nordisk.

”AGC er mere ligesom os, men de er stadig en anden forretning og en meget, meget mindre virksomhed,” uddyber direktøren.

Skilt for sjov

Lars Petersen ser placeringen af Fujifilm Diosynth Biotechnologies i Hillerød nord for København som en klar fordel for hans virksomhed i den hårde konkurrence om de ansatte blandt konkurrenterne.

Som sammenlignende eksempel fremhæver han Kalundborg, hvor Novo Nordisk udvider sit produktionsanlæg.

”Nogle gange laver jeg sjov med mine direktions-venner fra Novo Nordisk om, at jeg burde sætte et skilt op ved Roskilde om at dreje til højre i stedet for at køre lige ud, hvis man kun vil have en halv time til arbejde i stedet for over en time,” fortæller direktøren, der understreger, at alle i branchen ved, at geografien er et afgørende konkurrenceparameter.

Unge kan formes

Det er dog ikke altid, at Fujifilm er interesseret i nye ansatte hentet ind fra Novo, for de kan i nogle tilfælde ifølge Lars Petersen være for vant til en stor kommerciel organisation.

Derfor arbejder Fujifilm også på at opbygge sin egen faste tilstrømning af medarbejdere, blandt andet gennem et samarbejde med Danmarks Tekniske Universitet, DTU.

”Det skal give os en ung flok, og man er også i bedre stand til at påvirke og forme de unge,” siger topchefen.

Mulige bryggeri-medarbejdere

Den danske direktørs internationale chef, Martin Meeson, understreger, at virksomhedens seneste investering i Hillerød-anlægget på 1,6 mia. dollar og udvidelsen med 450 yderligere stillinger på den nye fabrik først forventes at slå dørene op i 2026.

”Vi har derfor flere år, før de medarbejdere skal være på plads, og derfor har vi også muligheden for at opbygge en større gruppe, vi kan tage fra,” siger Martin Meeson, der er den internationale adm. direktør i Fujifilm Diosynth Biotechnologies, og som besøgte det danske anlæg i Hillerød under en spadestiksceremoni i september.

Fujifilm Diosynth Biotechnologies afholdte en spadestiksceremoni i Hillerød, hvor Martin Meeson til venstre samt Lars Petersen til højre styrede dagen sammen. | Foto: Fujifilm Diosynth Biotechnologies / PR / Liselotte Plenov
Fujifilm Diosynth Biotechnologies afholdte en spadestiksceremoni i Hillerød, hvor Martin Meeson til venstre samt Lars Petersen til højre styrede dagen sammen. | Foto: Fujifilm Diosynth Biotechnologies / PR / Liselotte Plenov

”Man skal huske, at vi i life science-industrien også kan hente medarbejdere i nabo-industrier ved siden af vores som eksempelvis kemi-, bryggeri- eller gaming-industrien, som ikke ligger så langt fra vores,” fortæller Martin Meeson, der forklarer, at Fujifilm er i gang med en større automatiseringsproces, som man også arbejder med i de andre brancher.

Øget konkurrence om talenterne presser virksomheder til nye jagt-metoder

HR-direktør er ny topchef i BK Medical: Fastholdelse og rekruttering bliver vigtigste opgave

AGC Biologics opretter headhunter-afdeling og intensiverer jagten på nye medarbejdere

Mere fra MedWatch

FDA godkender booster-vacciner til babyer

Sundhedsmyndighederne i USA har godkendt Modernas og Pfizer/Biontechs coronavaccine, der er rettet mod børn helt ned til seks måneders alderen til brug som booster.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier