MedWatch

Udbud af lyntest ignorerede ønske fra Sundhedsstyrelsen

Danske Regioner stiller ikke krav om registrering af testårsagen til de virksomheder, som tester danskerne med lyntest for covid-19, selvom Sundhedsstyrelsen efterlyser en registrering og advarer mod store konsekvenser, hvis man går hen til et kvik-testcenter eksempelvis på grund af symptomer.

Når danskerne bliver testet med de hurtige antigentest, bliver de ikke spurgt om, hvad årsagen til testen er, selvom Sundhedsstyrelsen har et klart ønske om det. | Foto: Martin Lehmann

SOS International og Carelink vandt det offentlige udbud om lyntest af danskerne for coronavirus ved at tilbyde den laveste pris og opfylsw en række minimumskrav. Når virksomhederne starter deres testning som del af udbuddet i dag, skal de dog ikke leve op til nogen krav om spørgsmål til eller registrering af selve årsagen til, at de mange tusinde danskere bliver testet.

Det er ellers et klart ønske fra Sundhedsstyrelsen, som advarer mod "store konsekvenser", hvis danskerne går hen til virksomhedernes testcentre med lyntest frem for et af myndighedernes testcentre med de mere præcise PCR-test, hvis man enten har symptomer på covid-19 eller har været i nær kontakt med en smittet.

"Det er regionerne og de private aktører, der har ansvaret for den side af sagen, men det er klart, at det fra et sundhedsfagligt synspunkt er vigtigt, at det ikke er danskere, som har symptomer eller er nære kontrakter, som går ned og får taget en hurtigtest, så en form for registrering af årsager til test er bestemt en god ide," fortalte sundhedsstyrelsens vicedirektør Helene Probst til MedWatch tidligere på måneden.

Her forklarede vicedirektøren, at Sundhedsstyrelsen direkte anbefaler en form for registrering af testårsagen i styrelsens retningslinjer.

"I vores anbefalinger har vi beskrevet, hvilke data der ville være relevante at indsamle som for eksempel selve årsagen til testen," sagde Helene Probst.

Afviser registrering

Men Danske Regioner har altså valgt ikke at gøre registrering af årsagen til besøg hos et lyntestcenter til en del af de krav og opgaver, som SOS International og Carelink skal udføre som led i det offentlige udbud.

Dorte Christensen, der er vicedirektør i Region Midtjylland, som har udarbejdet og stået for udbuddet på vegne af Danske Regioner, skriver til MedWatch, at regionen er opmærksom på, at antigentest i Sundhedsstyrelsens retningslinjer kun anbefales til personer uden symptomer eller uden mistanke om smitte.

Og at det fremgår af styrelsens retningslinjer burde i sig selv være tilstrækkeligt og ifølge regionen ikke medføre et behov for registrering eller overblik over, i hvor stor udstrækning danskerne er opmærksomme på og overholder retningslinjerne.

"På denne baggrund (at det fremgår af styrelsens retningslinjer, red.) er registrering af årsag ikke medtaget i udbuddet," skriver Dorte Christensen, der dog samtidig påpeger, at Sundhedsstyrelsens retningslinjer er taget med som en del af udbuddet.

Får danskere med symptomer en lyntest?

Vicedirektør i Sundhedsstyrelsen Helene Probst har ellers advaret om, at det kan få meget store konsekvenser for smittespredningen i samfundet og for myndighedernes kontrol med epidemien, hvis danskerne ikke er opmærksomme på, hvornår de skal tage en hurtig antigentest eller i stedet gøre brug af de testcentre, som bruger de langsommere men til gengæld mere præcise og pålidelige PCR-test, hvor man skal vente en dag eller to på svaret.

Hun har dog ikke ønsket at kommentere på, hvordan styrelsen har det med, at anbefalingerne om at registrere testårsagen ikke bliver fulgt, og hvilke konsekvenser det mere præcist kan få. I stedet henviser hun til Danske Regioner, som henviser videre til netop Region Midtjylland, der har været ansvarlig for udformningen af selve udbuddet.

Her havde Dorte Christensen i første omgang ikke lyst til at uddybe, hvorfor registrering ikke var taget med i udbuddet som en del af de private aktørers opgave.

"Hvor vidt der burde have været registrering af årsager med, skal jeg ikke udtale mig om, da vi har lavet aftalerne og udbuddet på baggrund af bestilling fra Sundhedsministeriet," skrev regionens vicedirektør.

Ministerium undersøger muligheder for registrering

I et skriftligt svar understreger Sundhedsministeriet, at det er valgfrit for danskerne, om de vil tage en lyntest eller en PCR-test, men at de skal tage en PCR-test, hvis de har symptomer på covid-19, har haft nær kontakt med en smittet eller i forbindelse med myndighedernes håndtering af et smitteudbrud.

"Det er afgørende, at hurtigtest bruges klogt, da hurtigtesten er mindre følsom end PCR-testen og derfor ikke giver et lige så sikkert svar. Der indsamles lige nu ikke data om årsagen til, at den enkelte får foretaget en antigentest. Det skyldes, at antigentests foretages af private aktører, og det derfor ikke har været muligt at benytte spørgeskemaløsningen på coronaprover.dk," skriver ministeriet, der undlader at svare på spørgsmål om, hvorvidt virksomhederne kunne have andre muligheder for at registrere testårsagen end spørgeskemaløsningen på den offentlige hjemmeside.

"Sundhedsministeriet opfordrer til, at man følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger for, hvornår man bør lade sig teste. Herudover bør man følge myndighedernes løbende udmeldinger og opfordringer til test for specifikke målgrupper. For en god ordens skyld vil ministeriet undersøge mulighederne for at få registreret årsag til antigentest," afslutter ministeriet sit svar.

Falck vraget i udbud af lyntest: Ét selskab løber med det meste 

Syv selskaber kæmper om at lynteste danskerne for covid-19

Styrelse savner overblik over brug af lyntest

Regeringstoppen indførte lyntest uden sundhedsfaglige anbefalinger 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier