MedWatch

Læge jubler over nye data fra remdesivir-studie: "Det er jo helt vildt"

En analyse af data med Gileads covid-19-middel remdesivir indikerer en markant effekt på sygdommens dødelighed, hvis midlet bliver givet på det rette tidspunkt.

Foto: Pool New / Reuters / Ritzau Scanpix

For omkring tre uger siden fremviste det amerikanske National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID), som hører under National Institutes of Health (NIH), en række positive data med Gileads lægemiddel remdesivir mod covid-19.

Nu er mere dybdegående resultater fra studiet udkommet i tidsskriftet New England Journal of Medicine, og her er der indikationer på, at remdesivir kan have en markant effekt på sygdommens dødelighed, hvis midlet bliver givet på det rette tidspunkt.

I en undergruppe af patienter i studiet, som fik remdesivir umiddelbart inden, sygdommen blev så svær, at de skulle have hjælp fra respirator eller potente iltapparater, døde blot 2,4 pct. af patienterne på remdesivir mod 10,9 pct. af patienterne på placebo.

Dataene omfatter 222 patienter på remdesivir og 199 patienter på placebo.

Og det er noget, som glæder Jens Lundgren, der er professor i infektionsmedicin på Rigshospitalet og medforfatter af studiet.

"Da jeg så de data... det er jo helt vildt. Det ændrer fuldkommen på paradigmet for, hvordan vi skal angribe den her sygdom. Hvornår vi skal sætte ind, og hvad vi skal gøre med intensivpatienter," siger Jens Lundgren til Politiken.

Dataene fra undergruppen er behæftet med usikkerhed, fordi man ikke med sikkerhed kan sige, om randomiseringen af patienter i undergruppen er lig med randomiseringen af patienter i det overordnede studie.

De overordnede resultater fra studiet viste, at patienter på remdesivir i gennemsnit kom sig efter 11 dage imod 15 dage på placebo. De data omfattede i alt 1059 patienter og var statistisk signifikante.

Den nye analyse viste også, at 7,1 pct. af patienterne på remdesivir døde imod 11,9 pct. af patienterne på placebo, men det resultat var ikke statistisk signifikant. Det ser dog bedre ud end for tre uger siden, hvor NIAID meldte, at 8 pct. af patienterne på remdesivir døde imod 11,6 pct. af patienterne på placebo.

Forskerne bag studiet understreger, at der fortsat er tale om foreløbige resultater, som kan ændre sig, når hele analysearbejdet er færdiggjort.

Overblik: Gileads covid-19-håb remdesivir viser effekt, men intet "knockout"

Nyt studie: Remdesivir hjælper coronapatienter

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier