MedWatch

Overblik: Gileads covid-19-håb remdesivir viser effekt, men intet "knockout"

Onsdag blev resultater fra to forskellige fase 3-studier med Gilead Sciences potentielle covid-19-behandling offentliggjort. Her er, hvad vi lærte.

Remdesivir fra Gilead Sciences er en af de fremmeste lægemiddelkandidater, som forhåbentlig kan behandle coronavirussygdommen covid-19. Foto: Pool / Reuters / Ritzau Scanpix

Vi blev alle noget klogere på, hvad vi kan forvente at Gilead Sciences potentielle covid-19-behandling remdesivir, da der onsdag blev offentliggjort resultater fra to separate fase 3-studier med midlet.

Det vigtigste studie var et med 800 patienter, som blev udført af det statslige amerikanske National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID), som hører under National Institutes of Health (NIH).

De foreløbige resultater fra det studie var egentlig først ventet i slutningen af maj, men kom altså allerede i går.

Studiet viste, at patienter på remdesivir i gennemsnit kom sig efter 11 dage imod 15 dage på placebo, hvilket var en reducering på 31 pct.

Studiet viste også, at 8 pct. af patienterne på remdesivir døde imod 11,6 pct. af patienterne på placebo, men det resultat var ikke statistisk signifikant.

Med andre ord havde remdesivir altså en effekt, og der var indikationer på, at remdesivir kan redde menneskeliv, men midlet var samtidig ikke nogen kur mod covid-19.

Anthony Fauci, der er direktør i NIH, sagde på et pressemøde ifølge det amerikanske sundhedsmedie Stat News, at der var tale om et "meget vigtigt proof-of-concept," og at der var grund til optimisme, men at dataene ikke var et "knockout."

Jens Lundgren, der er professor i infektionsmedicin på Rigshospitalet, var optimistisk på baggrund af resultaterne:

"Det er enormt positivt, at vi nu kan konstatere, at det første lægemiddel, vi har satset på til behandling af alvorligt syge covid-19 patienter, lader til at have en gavnlig effekt. Nu kan vi konkludere, at patienter, der har fået en aktiv behandling med remdesivir, får det bedre, end patienter, der ikke får midlet," skrev han i en pressemeddelelse fra Rigshospitalet.

Den generelt høje dødelighed i studiet skyldes, at der udelukkende er tale om hospitalsindlagte patienter med kritisk, svær eller moderat covid-19.

Dataene er foreløbige, og NIH vil publicere flere detaljer i den kommende tid.

Kort behandling er nok

Det andet studie, som vi så data fra onsdag, var et studie med 400 svært syge patienter, som Gilead selv stod for.

I det studie forsøgte Gilead i første omgang at finde ud af, om det er bedst at give covid-19-patienter remdesivir eller fem eller ti dage. Det er de resultater, selskabet nu har præsenteret. Studiet siger ikke noget om midlets effekt, fordi der ikke er nogen placebogruppe.

Konklusionen var, at det stort set er ligegyldigt, om patienterne får remdesivir i fem eller ti dage, hvorfor det altså formentlig blot er nødvendigt med fem dages behandling.

Og det er ikke uvæsentligt.

"Studiet demonstrerer potentialet for, at nogle patienter kan blive behandlet med et femdagesregime, hvilket betydeligt kan øge antallet af patienter, der kan behandles med vores nuværende beholdning af remdesivir. Det er især vigtigt under en pandemi," skriver Merdad Parsey, der er medicinsk direktør i Gilead Sciences, i en pressemeddelelse.

Gilead udfører et andet fase 3-studie, der afprøver de samme to behandlingsregimer på moderat syge patienter i stedet for svært syge patienter. De første resultater fra det studie forventes i slutningen af maj.

Flere studier undervejs

NIAID vil som nævnt publicere mere detaljerede data fra studiet i den kommende tid.

Samtidig bliver remdesivir fortsat afprøvet i flere studier, herunder et kæmpemæssigt studie fra WHO ved navn Solidarity, som omfatter mange tusinde patienter, hvor remdesivir er et af fire forskellige behandlinger, der afprøves. Også det franske Institut National de la Santé et de la Recherche Médicale (Inserm) afprøver remdeisivir i et studie med 3100 patienter.

Gilead forventer resultater fra de studier "efter juni."

Kinesiske forskere har også analyseret data fra et studie med remdesivir, som de måtte afbryde, fordi der ikke var nok patienter, da coronavirussens hærgen gradvist dæmpede sig i Kina.

Analysen viste, at remdesivir ikke havde nogen statistisk signifikant effekt, men Gilead gik hurtigt i rette med den konklusion, da selskabet mente, at der både var "trends i dataene, som viste en potentiel fordel ved remdesivir," og at det ikke var retmæssigt at dømme remdesivir ude på baggrund af et studie, der blev afbrudt.

Læs alle artikler om remdesivir

Gilead-topchef: Afgørende data med covid-19-håbet remdesivir kommer i april og maj

Nyt studie: Remdesivir hjælper coronapatienter

Gileads covid-19-håb består første test

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier