MedWatch

Kina gør masse-indkøb af medicin landsdækkende – og presser medicinpriserne ned

Efter at have presset medicinpriserne ned med over 90 pct. i flere tilfælde udvider Kina nu sit storindkøb af medicin til hele landet.

Foto: Stine Rasmussen/Ritzau Scanpix

Efter at have forsøgt sig med et pilotprogram i 11 kinesiske byer sidste år, som samledes om at købe større mængder af 25 typer medicin, udvider Kina nu masse-indkøbet til resten af landet.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Programmet har nemlig stor succes med at presse medicinpriserne ned, og på enkelte præparater er priserne faldet med over 90 pct. ifølge det statslige nyhedsbureau Xinhua.

Programmet bliver nu udvidet til 25 provinser og regioner, som vil gå sammen om at finde leverandører til medicinen, der bliver opbevaret på offentlige hospitaler, private klinikker og på militære anlæg.

Kopi-medicin kan blive den store vinder

Det nye program er skruet sammen således, at op til tre vindere af udbuddet på en enkelt medicin tilsammen får lov at levere 70 pct. af det statslige indkøb på området, mens en enkelt vinder må stå for op til 50 pct. af indkøbet.

"De 11 byer i det gamle program stod for en relativ lav markedsandel i Kina. Når man nu kan opnå 70 pct. af markedsandelene i hele landet, ligger det en anden form for pres," siger John Yung, der er chef for den asiatiske sundhedsafdeling i den amerikanske finanskoncern Citigroup.

En del af medicinen på den statslige indkøbsliste er blockbustere, der er gået af patent, fra vestlige medicinalfirmaer, hvor lokale spillere producerer generika. Der er eksempelvis tale om Eli Lillys kræftbehandling Pemetrexed, der bliver solgt under navnet Alimta, samt leukemi-terapien Imatinib, som bliver solgt som Gleevec af Novartis. Sidste år blev begge typer medicin vundet af to kinesiske kopiproducenter.

Tidligere i år tilbød både Novartis og Eli Lilly at skære 30 pct. af priserne på Gleevec og Pemetrexed i en række kinesiske provinser.

IP-chef: Ny patentlov vil gøre Kina til supermagt inden for medicininnovation

Kina-chef: Det kinesiske marked er strikst og langsomt – og det er en god ting

Europæiske lægemidler er i høj kurs hos Kinas voksende middelklasse

Vækstridt i Kina kan sprede guld over høreindustrien

Indien og Kina står for halvdelen af FDA's advarselsbreve siden 2018

Kina vil dække 148 nye lægemidler med sundhedsforsikring

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier