Takeda indgår immunterapisamarbejde med amerikanske Nektar Therapeutics

Japanske Takeda og det amerikanske medicinalselskab Nektar Therapeutics indgår strategisk samarbejde om sammen at teste selskabernes respektive immunterapier i en ny kombinationsbehandling mod lymfekræft.
Foto: Takeda/ PR
Foto: Takeda/ PR

Medicinalselskabet Takeda, der nærmer sig et opkøb af irske Shire, har indgået et nyt klinisk samarbejde, hvor man vil undersøge selskabets potentielle immunterapi, lægemiddelkandidaten TAK-659 i kombination med en anden type immunterapi kaldet NKTR-214, som amerikanske Nektar Therapeutics har udviklet.

Kombinationen af de to immunterapier vil selskaberne teste hos patienter med lymfekræftsygdommen non-Hodgkin lymfom.

Det oplyser selskaberne i en fælles meddelelse.

De finansielle vilkår for aftalen fremgår ikke af meddelelsen, men parterne oplyser, at de vil dele alle omkostningerne til de kliniske studier ligeligt mellem sig, og at begge selskaber beholder alle rettigheder til deres egen kandidat.

K-659 er en såkaldt checkpointhæmmer, der både blokerer milttyrosinkinasen, SYK, og en anden kinase, der spiller en rolle i celledelingsprocessen.

NKTR-214 er en type immunterapi, der øger aktiviteten af både T-celler og en anden type immuncelle kendt som Natural Killer-celler (NK). Midlet retter sig mod proteinreceptorer kaldet CD122, som findes på overfladen af disse immunceller

Nyheden om partnerskabet kommer i kølvandet på lignende aftale som selskaberne indgik tilbage i maj om at kombinere NKTR-214 med op til fem midler fra det japanske selskabs portefølje af immunterapier.

Og tilbage i februar indgik Nektar Therapeutics og BMS en aftale, der mod en forhåndsbetaling på 1,85 mia. dollars - ca. 11 mia. kr. – sikrer BMS 35 pct. af de mulige globale indtægter fra salget af Nektars NKTR-214.

Nektar tester desuden sit lægemiddel i kombination med to andre checkpoint-hæmmere, nemlig Keytruda og Roches Tecentriq.

Takeda og Nektar Therapeutics indleder efter planen de nye forsøg i andet halvår 2018.

BMS køber del af rettigheder til Opdivo-kombination

Gennembrud i opkøbssaga: Shire og Takeda starter forhandlinger om handel til 392 mia 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også