MedWatch

Læger: Ny måde at opdage lungekræft bør undersøges hurtigt

En metode til kræftskanning har fordoblet antallet af tidlige lungekræftdiagnoser i Silkeborg.

Foto: /ritzau/Miriam Dalsgaard/

En ny skanningsmetode, der kan opdage lungekræft tidligt, bør undersøges videnskabeligt, så det hurtigt kan afklares, om den kan anvendes landet over.

Det mener Lægeforeningen og Dansk Selskab for Klinisk Onkologi.

Metoden har været anvendt på Regionshospitalet Silkeborg siden januar 2016, hvor lægerne har fordoblet antallet af tidlige diagnosticeringer af lungekræft.

Derfor opfordrer læger fra Silkeborg, forskningsprofessor Peter Vedsted samt Kræftens Bekæmpelse søndag i Jyllands-Posten hospitaler landet over til at tage metoden i brug nu.

Bør straks gå videre

Men generelt bør man følge de videnskabelige processer, mener Mads Skipper, formand for Lægeforeningens udvalg for uddannelse og forskning.

"Selvfølgelig skal vi lytte grundigt, når en anerkendt professor (Peter Vedsted red.) siger, at metodens resultater er så signifikante, at man straks bør gå videre," siger Mads Skipper.

Derfor bør der hurtigst muligt sættes fart i en proces, hvor andre forskere godkender resultaterne fra Silkeborg, forklarer han.

En sådan proces er simpelthen "god videnskabelig praksis", og på den måde kan man få et overblik over fordele og ulemper ved metoden, siger Mads Skipper.

Kan ikke bare kopieres

Lars Henrik Jensen er formand for Dansk Selskab for Klinisk Onkologi, der blandt andet repræsenterer kræftpatienternes læger.

Han mener, at man andre steder i landet med fordel kan skele til Silkeborg, men understreger også, at man ikke "bare kan kopiere metoden" alle steder.

"Eksemplet i Silkeborg viser, at man skal sætte sig ned med de praktiserende læger og finde ud af, hvordan man i sit eget område kan finde nogle smarte måder at håndtere problemet på," siger Lars Henrik Jensen.

"Lungekræft er en sygdom, der kommer snigende, som i den første lange tid har ingen eller meget svage symptomer. Ofte først når det er meget svært at blive opereret, bliver det opdaget," siger han.

Kan afsløres tidligt

Den nye metode går ud på, at man kan henvise patienter med så vage symptomer, at de ikke sendes i kræftpakkeforløb, til en såkaldt lavdosis CT-skanning. Den skanning kan afsløre selv små kræftknuder.

Derfor kan metoden være en fordel for "patienter, hvor lægen har en mistanke om lungekræft, men som ikke opfylder kravene for at gå ind i en kræftpakke", forklarer Lars Henrik Jensen.

Mads Skipper er til daglig første reservelæge ved Aalborg Sygehus, og Lars Henrik Jensen er overlæge ved Onkologisk Afdeling på Vejle Sygehus.

 Kræftens Bekæmpelse: Ny form for kræftskanning bør udbredes 

 Ny metode kan opdage lungekræft meget tidligt 

Mere fra MedWatch

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier