MedWatch

Iagttagere giver Danmarks bud på lægemiddelagentur topkarakter

EU-Kommissionen er lørdag kommet med en opsamling på 19 landes ansøgninger om at huse lægemiddelagentur.

Foto: /ritzau/AP/Frank Augstein

"Vi står vanvittigt stærkt. Hvis det var objektive kriterier, så lå lægemiddelagenturet allerede i København i dag. Men nu er der et politisk spil, der går i gang," siger Mie Rasbech, sundhedspolitisk chef i DI

Meldingen kommer, efter EU-Kommissionen lørdag er kommet med en opsamling på 19 landes ansøgninger om at huse Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA). Det skal flytte fra London, fordi briterne er på vej ud af EU.

Medlemsstaterne skal til november stemme om den nye værtsby blandt andet ud fra kommissionens vurdering.

"Den følger medlemsstaternes beslutning om, at kriterierne skal være uvægtede, og udgør altså ikke nogen rangliste af nogen art. Agenturerne er også blevet hørt," skriver EU-Kommissionen.

Den oplister punkt for punkt, hvad Danmark byder ind med i forhold til de krav, der er stillet på forhånd.

Professor: Danmark står godt

Vi stiller med en bygning, der lever op til kravene. Vi har direkte flyforbindelser til alle EU-hovedstæder undtagen Bratislava.

Og der er offentlig transport til lufthavnen med en frekvens på mellem 4 og 30 minutter fra den bygning i Ørestad, hvor lægemiddelagenturet i givet fald ville blive placeret.

Vi kan tilbyde daginstitutioner, skoler og formidle job til agenturets ansattes familier.

Desuden har vi præsenteret en plan for flytningen fra London til København, der sikrer kontinuiteten for driften af lægemiddelagenturet.

"Danmark står godt i forhold til de objektive kriterier," siger Dorte Sindbjerg Martinsen, professor ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet.

"Der vil jeg mene, at vi faktisk ligger i top. Men i bund og grund er det ikke altafgørende. Når det kommer til stykket. For det handler også om politik," tilføjer hun.

Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) godkender nye lægemidler og holder øje med de eksisterende lægemidler i EU. EMA har knap 900 arbejdspladser og mere end 3000 eksperter tilknyttet.

Den kommende værtsby får udover prestige også nye arbejdspladser, et vitamintilskud til økonomien i form af for eksempel mange hotelovernatninger og et styrket forskningsmiljø. Derfor har mange lande lagt et stort lobbyarbejde i at få EMA.

Regeringen har valgt Copenhagen Towers i Ørestaden til at skulle huse EMA, hvis Danmark bliver valgt. Regeringen har tilbudt EU at betale 20 års udgifter til husleje, ejendomsskatter, el, vand og varme.

Politiken har tidligere beskrevet, at regeringen budgetterer med udgifter for 1,7 milliarder kroner.

Danmark i top 5 over mest populære ansøgerlande blandt EMA-ansatte

Danmark har budt 1,7 mia. kr. på EU-agentur

Forsiden lige nu

Celgene indgår CNS-aftale til en potentiel værdi på 13,65 mia kr

Amerikanske Celgene har indgået et samarbejde med et biotekselskab om lægemidler mod proteiner involveret i sygdomme som Alzheimers og ALS. Det koster til at begynde med 900 mio. kr., men med fremtidige licens- og milepælsbetalinger kan værdien stige med adskillige milliarder.

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier