MedWatch

Ny forskning kan knække multiresistente bakterier

Ved hjælp af genteknologi har danske forskere sammen med udenlandske kolleger måske knækket koden til, hvordan multiresistente bakterier alligevel kan gøres modtagelige for antibiotika-behandling.

Foto: Colourbox

Antimikrobiel resistens er et af de helt store problemer i vores moderne verden, og problemet er stigende.

Hvert år dør mere end 25.000 europæere på grund af infektioner med resistente bakterier og det er anslået, at antibiotikaresistens i 2050 vil medføre 10 millioner dødsfald om året og et fald på 2-3,5 % i BNP på verdensplan.

Men nu har forskere på Det sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet i samarbejde med Ross University School of Veterinary Medicine på de vestindiske øer udviklet en ny metode til at genskabe følsomheden over for antibiotika hos de to multiresistente bakteriestammer, der hedder henholdsvis Klebsiella pneumoniae og Escherichia coli.

Forskerholdet fra Københavns Universitet og Ross University har ved hjælp af avanceret genteknologi identificeret flere bakteriegener, som er afgørende for, at bakterierne er resistente mod antibiotika.

Forskningen påviser, at især ét af disse gener kaldet dedA er afgørende for Klebsiella pneumonias udvikling af resistens.

Ved at deaktivere dette gen kan man således genoprette bakteriernes følsomhed over for det antibiotikum, der hedder Colistin.

Som en del af forskningen opdagede forskerne tilsvarende gener, som efter deaktivering kan sikre genoprettelsen af antibiotikafølsomheden i E. Coli.

Generne skal deaktiveres

Næste skridt for forskerne er nu at udvikle såkaldte helper drugs, der kan deaktivere generne og i kombination med antibiotika genoprette antibiotika-effekten af Colistin og andre typer af antibiotika.

"Vores opdagelse viser, at multiresistente superbakterier ikke er uovervindelige. De har en akilleshæl, og nu ved vi, hvordan vi kan bekæmpe dem. Forskningen åbner for nye metoder, der kan kombinere antibiotika med helper drugs og dermed ophæve antibiotikaresistens,” siger forskningsleder og professor Luca Guardabassi fra Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab på Københavns Universitet og Ross University. I en pressemeddelelse fra Københavns Universitet.

Forskningen er udført i samarbejde med Sanger Institute og er støttet af det tværfaglige forskningscenter UC-Care, der er finansieret af Københavns Universitet med henblik på at bekæmpe antibiotikaresistens hos mennesker og dyr.

”Det er en uhyre vigtig opgave at dæmme op for udviklingen af multiresistente bakterier, og de nye resultater skaber optimisme for den fremtidige håndtering af infektionssygdomme. Foran os ligger nu en stor opgave i at undersøge bakteriernes resistenspotentiale, så vi kan forhindre, at resistensudviklingen eskalerer yderligere," siger professor og leder af UC-Care Anders Miki Bojesen fra Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab på Københavns Universitet.

Nyt antibiotikum måske på vej

GSK vil udvikle alternativ til antibiotika

Diskret biotekvirksomhed klar til klinik med globalt efterspurgt stof

Forsiden lige nu

Ny lov skal lette amerikanernes adgang til høreapparater

En ny lov skal gøre det lettere for amerikanske borgere at få høreapparater via autoriserede audiologer i USA. Det mener to amerikanske senatorer, der netop har fremlagt lovforslaget, som kan give vand på møllen hos William Demants forretning i USA.

ALK-rivals bundlinje nærmer sig nul

Stallergenes Greer er ved at få rettet op på den negative udvikling, som virksomheden blev sendt ud i efter et produktionsstop i Frankrig i 2015 og 2016, og dermed er rivaliseringen med ALK i gang igen, men den kan blive udfordret af endnu et produktionsstop.

Novo Nordisks nye formand er valgt

Under Novo Nordisks generalforsamling har man sagt god for den nye bestyrelsesformand, Helge Lund, som skal afløse Göran Ando, der har siddet i bestyrelsen siden 2005

Næste uge kan byde på godt nyt for Tresiba i USA

Ifølge Handelsbanken kan Novo Nordisk i næste uge sikre sig yderligere fremdrift for Tresiba i USA, når den amerikanske lægemiddelstyrelse skal træffe en afgørelse om at opdatere indlægssedlen for midlet.

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier