MedWatch

Ny forskning sår tvivl om blodfortyndende midler

Forskere på Københavns Universitet har fundet ud af, at blodfortyndende medicin kan spænde ben for hjernens evne til at reparere sig selv. Derfor er det måske ikke godt at bruge blodfortyndende medicin ved slagtilfælde.

Foto: Jyllands-Posten

Hjernens immunceller, som beskytter hjernen mod infektion og inflammation, hjælper også hjernen med at reparere sig selv, skriver Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet i en pressemeddelelse.

Det er et forskerhold ledet af professor Maiken Nedergaard fra Center of Basic and Translational Neuroscience på Københavns Universitet, der netop har offentliggjort deres forskning i Proceedings of National Academy of Science.

Modsatrettede effekter

Forskerne har fundet ud af via forsøg med mus, at hjernens immunsystem eller de celler, der hedder mirkoglia hurtigt blev mobiliseret for at reparere bruddet, hvis der kom huller i hjernebarrieren. I de fleste tilfælde blev hjernebarrieren genoprettet inden for 10-30 minutter. Forskerne har identificeret en receptor kaldet P2RY12, der aktiverer mikroglia og leder dem hen til skaden. Den samme receptor er imidlertid et af målene for blodfortyndende medicin, som bruges til at forebygge slagtilfælde ved at undertrykke receptoren. Derfor bliver det svært for hjernen at reparere sig selv, hvis der sker en skade, når man tager blodfortyndende medicin.

"Vores bekymring er, at mens visse typer blodfortyndende lægemidler gør et stort stykke arbejde med at forhindre slagtilfælde, kan de have den utilsigtede bivirkning at gøre dem værre eller forhindre hjernens helingsproces, når de opstår," siger Maiken Nedergaard i pressemeddelelsen, om forskningen, som University of Rochester også har deltaget i. Maiken Nedergaard understreger dog, at der skal flere studier til for at afdække den nye opdagelse.

Nye regler kan give AZ’s blodfortynder enormt rygstød

Nye regler kan give AZ’s blodfortynder enormt rygstød

Nye regler kan give AZ’s blodfortynder enormt rygstød

Forsiden lige nu

Novartis-skandale når den græske regering

Anklagerne om at Novartis har bestukket embedsmænd for at få markedsfordele i Grækenland har nu udviklet sig til en politisk skandale, hvor beskyldninger og sagsanlæg fyger gennem luften mellem politiske modstandere.

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier