MedWatch

3D-print kan gøre kræftbehandling bedre

Tre ingeniørstuderende fra Aarhus Universitet har sammen med læger fra Aarhus Universitetshospital udviklet et computerprogram, der kan 3D-printe tilpasset udstyr til bestråling af bestemte former for kræfttumorer.

Kræft, blod, leukæmi, celler
Foto: Colourbox

Et nyt computerprogram gør det nemt at designe og printe strålingsudstyr ved hjælp af 3D-printteknologien til behandling af visse kræfttumorer.

Det skriver Aarhus Universitet på sin hjemmeside.

Bag opfindelsen står tre ingeniørstuderende fra Aarhus Universitet samt læger fra Aarhus Universitetshospital. Opfindelsen vil i første omgang komme kvinder, der har livmoderhalskræft i så svær en grad, at operation ikke gør forskel, til gode.

Kvinderne får nemlig bestrålet tumoren både eksternt og internt, og det er den interne strålebehandling, brachyterapi, som med den nye opfindelse kan blive mere præcis. De nåleholdere, der dirigerer nålene - og dermed strålerne - er indtil nu kun kommet i en standardudgave, men med det nye computerprogram, vil det være muligt at designe individualiserede nåleholdere til behandling af livmoderhalskræft.

"Med vores computerprogram kan vi lave en holder med små huller, hvor nålene kan placeres i den mest optimale vinkel i forhold til patientens , anatomi og tumorens placering,” siger ingeniørstuderende, Sofie Gunhøj Frank Mikkelsen, til Aarhus Universitet.

På Aarhus Universitetshospital ser man teknologien så lovende, at hospitalet allerede har taget den i brug.

"I en standard nåleholder ligger nålene parallelt og peger fremad. Hvis tumoren er stor eller sidder skævt i kvindens livmoder, er den derfor svær at nå. I den situation må lægen sætte såkaldte frie nåle op. Her placerer han eller hun så omhyggeligt som muligt nålene efter billederne fra en MR-scanning. Det er det stykke arbejde, vi kan udføre mere præcist med en 3D-printet nåleholder,” udtaler Anders Traberg Hansen, hospitalsfysiker ved Aarhus Universitetshospital.

FDA godkender 3D-printet lægemiddel

Kina godkender 3D-printede hofteimplantater

Virksomhed bag 3D-sårscanner satser på telemedicin

Baby reddet af 3D-printer

Dansk kvinde fik printet et nyt ben

Print din egen håndprotese for under 300 kr.

Ryghvirvel-implantat 3D-printet for første gang

Forsiden lige nu

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier