MedWatch

Universiteter sløjfer forskning som profitmaskine

Både universiteter, virksomheder og forskere dumper VK-regeringens satsning 'Fra forskning til faktura', og ingen universiteter forventer i dag at tjene penge på at sælge forskning til erhvervslivet.

Foto: CBS

Universiteterne dropper at se forskningsbaseret viden og teknikker som en kilde til at tjene penge. De forventninger, som politikerne i VK-regeringen fremsatte i sin satsning 'Fra forskning til faktura' i 2001, er urealistiske, konkluderer ny rapport fra tænketanken DEA. Universitetsforskning har en stor værdi, men ikke kun i profitmaksimeringens øjemed.

"' Fra forskning til faktura' er en overforsimplet måde at se på forskningens bidrag til erhvervslivet og til dansk økonomi. For universitetsforskning er ikke tiltænkt at udløse en faktura," siger Maria Theresa Norn, seniorkonsulent i DEA, til dagbladet Information.

Virksomhederne er ganske enkelt ikke villige til at betale i dyre domme for en opfindelse, de selv skal udvikle på i årevis, før den måske - og kun måske - bliver klar til markedet .I stedet bør man se universiteterne som leverandør af delelementer og input, som andre skulle arbejde videre med, mener Maria Theresa Norn.

I dag er universiteterne stadig pålagt en række forskellige opgaver, som nogle gange kommer i konflikt med hinanden, når forskning på den ene side skal nyttiggøres og på den anden side beskyttes mod at blive udnyttet af erhvervslivet.

Uddannelsesminister Morten Østergaard (R) har fået forelagt rapportens konklusioner, og han er villig til at diskutere de politiske rammer, i tilfældet af at de står i vejen for samarbejdet med virksomhederne.

 Rapport: Øget kommercialisering af forskningen

 Venture-kapitalen byder universiteter op til dans 

 Investeringsdirektør: Kom nu sygeplejersker 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier