MedWatch

Nye lægemidler mod hepatitis C truer sundhedsbudgettet

Det danske sundhedssystem står til at skulle betale en milliardregning, hvis alle patienter med hepatitis C skal behandles med de kommende og meget dyre lægemidler.

Foto: Colourbox

I løbet af de næste års tid forventes det, at stribevis af nye lægemidler til behandling af hepatitis C forventes godkendt i både USA og Europa. Det kan betyde en milliardregning til det danske sundhedssystem, hvis der ikke prioriteres. Det skriver Dagens Pharma.

”Mere end 4.000 patienter venter på grønt lys til at få den behandling, som kan kurere dem helt for hepatitis C. Problemet er, at de behandlinger, vi venter på, bliver hamrende dyre. De kommer til at koste 350.000-400.000 kr. stykket, så vi ender på et beløb, der er langt over en milliard kr., hvis vi skal behandle alle de patienter, der venter. Jeg spørger mig selv i disse sparetider, hvordan vi vil forholde os til, at en stor patientpopulation vil stille krav om at få den nye behandling,” siger Peter Leutscher, afdelingslæge på Aarhus Universitetshospital, til Dagens Pharma.

Foreløbig ser det ud til, at seks nye såkaldte DAA’er (Direct-Active Antiviral) er på vej til at blive godkendt i både USA og Europa i løbet af det næste års tid, og flere er ifølge Peter Leutscher på vej.

 Status på udviklingen af hepatitis C-midler 

Ifølge afdelingslægen bør der nedsættes et udvalg bestående af klinikere, sundhedsøkonomer, politikere og administratorer til at vurdere, hvilke patienter der i første omgang skal tilbydes den nye behandling. Han mener, at man i første omgang bør prioritere patienter med skrumpelever, men pointerer, at det er en vanskelig opgave at skulle prioritere patienterne.

Det er blandt andet selskaber som Gilead Sciences, Bristol-Myers Squibb, AbbVie, Merck og Achillion, der er langt med lægemiddelkandidater mod hepatitis C.

Mere fra MedWatch

Genmab-partner trækker sig fra samarbejde

Abbvie ønsker ikke længere at udvikle en fælles kræftkandidat med Genmab, men biotekselskabet skal stadig betale royalites af et eventuelt fremtidigt salg ved kommercialisering.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier