Direktør: Forskningsresultater skal hurtigere frem til patienter

Samtidig med, at Kræftens Bekæmpelse annoncerer et kraftigt stigende antal kræfttilfælde de kommende år, bebuder direktør Leif Vestergaard Pedersen bl.a. fokus på at få gode forskningsresultater hurtigt frem til patienterne.
”Kræftens Bekæmpelse fortsætter sin kamp for, at dansk kræftbehandling hele tiden forbedres. Foreningen vil blandt andet i de kommende år have langt mere fokus på, hvordan de forskningsresultater, man støtter, langt hurtigere kommer til at gavne kræftpatienterne,” hedder det i en nyhedsmeddelelse på foreningens hjemmeside.
Hvordan vil I arbejde med det?
”Hvis vi bare havde universalløsningen på det, var vi rigtig gode. Det har vi ikke, men jeg kan sige, at vi i de her uger arbejder på at revurdere hele vores strategi for, hvordan vi får forskningsresultater omsat til konkrete handlinger i det danske sundhedsvæsen. Vi vil faktisk arbejde på at udvikle et mål for, om forskningsresultater er blevet omdannet til praksis,” siger Vestergaard Pedersen til MedWatch
Han regner med, at strategien er klar senest i oktober i år.
Lægemidler hurtigt i brug
Direktøren forklarer, at organisationen med henvisningen til at få forskningsresultater hurtigere frem, bl.a. mener hurtigere brug af den nyeste scanningsteknologi, men også en bedre måde at organisere arbejdet på på hospitalerne. På lægemiddelområdet går det ret godt, mener han, mens det på andre områder nogen gange varer for længe, før de nye muligheder omsættes til praksis.
”Så jeg henviser til et multispektrum af forskellige forskningsresultater, som har vist at have afgørende effekt. Men jeg synes, at der er god grund til at rose Danmark for inden for lægemidler at have fundet metoder, så nye og effektive behandlingsmetoder hurtigt bliver implementeret i det danske sundhedsvæsen,” siger han.
Den største årsag til den voldsomme stigning i antal kræfttilfælde er ”først og fremmest, at vi bliver ældre og ældre. Dertil kommer de livsstilsfaktorer, der øger vores risiko for at få kræft, f.eks. tobak, overvægt, sol og alkohol.”
Sådan vil det gå
Kræftens Bekæmpelse ser fremadrettet udviklingen på kræftområdet sådan her med henvisning til databasen Nordcan:
*I de kommende 12 år vil antallet af kræfttilfælde stige med over 50 pct. I år vil 37.000 danskere få diagnosen kræft mod 34.500 i 2011. Allerede om tre år - i 2016 - er der 2-2.500 flere kræfttilfælde. Og går vi frem til 2026, øges det samlede antal kræfttilfælde i Danmark til næsten 52.000.
”Det er derfor helt nødvendigt, at de ansvarlige allerede nu planlægger kapaciteten og kræftbehandlingen ud fra det faktum. Ellers får vi aldrig den kræftbehandling i verdensklasse, som vi alle forventer,” siger han i meddelelsen.
Han fremhæver, at der er ”større behov for diagnostisk hjælp til de praktiserende læger, når yderligere op mod 50-60.000 danskere skal igennem kræftpakkerne for at få stillet den rigtige diagnose.”
”Det betyder også mange flere komplicerede operationer, og det betyder ekstra mange ekstra strålebehandlinger. Derfor er det helt nødvendigt, at regeringen og regionerne allerede nu er opmærksomme, så kræftpatienter fremover ikke skal betale prisen for rettidig omhu,” siger han og tilføjer, at mere end 235.000 mennesker nu lever med kræft.
”Dødeligheden er faldende. Så tallet af overlevende efter kræft vil stige i de kommende år. Det er positivt. Den fremgang må og skal fortsætte. Derfor skal kommunerne også være forberedt på stigningen i behovet for rehabilitering,” understreger han.
Frygt for længere ventetid på nye lægemidler til kræftpatienter
Relaterede artikler:
Færre kræftsyge bliver sendt til udlandet
For abonnenter