Privathospitaler presset på livet
Privathospitalerne har i den grad kunnet mærke, at det politiske fokus er skiftet på sundhedsområdet. Behandlingsgarantien er blevet udvidet fra én til to måneder, og afregningstaksterne er blevet sænket.
Det har betydet, at hele 11 privathospitaler er gået konkurs siden 2011, mens yderligere otte har underskud eller negativ egenkapital.
Privathospitalernes andel af den samlede sygehusaktivitet er ifølge Børsen siden 2008 halveret til blot 1,25 pct., mens andelen i f.eks. Sverige er oppe på 12 pct.
Sundhedsforsikringer er nøglen
Brancheforeningen for Privathospitaler og Klinikkers medlemstal er på få år gået fra 50 til i dag at være 30 - en del som følge af konsolidering i branchen
Naomi Pagh Abudi, sekretariatschef hos brancheforeningen, peger på, at mange privathospitaler dog har været dygtige til at omstille sig, eksempelvis ved at fokusere mere på det private marked for sundhedforsikringer.
Og det er netop også den vej, privathospitalet Sorana i Sorø ønsker at gå, når man starter på ny efter at være konkurs i september sidste år.
Læs mere her: Privathospital vil genopstå efter konkurs
Den model får opbakning af sundhedsøkonom Kjeld Møller Pedersen.
"Forsikringsmarkedet er stabiliseret, med svag vækst. Der skete ganske vist det, at man begyndte at skulle beskattes af præmien, hvilket fik folk til at tro, at antallet af privatforsikringer ville falde, men det er ikke sket. Og den differentierede behandlingsgaranti kan gøre, at folk bruger deres forsikringer mere," siger han til Børsen.
Privathospitaler står i stampe
Forsikringsselskaber presser privathospitaler
Relaterede artikler:
Endnu et privathospital drejer nøglen om
For abonnenter