MedWatch

Tuberkulose i hastig vækst i Danmark

Antallet af danskere ramt af tuberkulose steg fortsat i 2012, på trods af at det går den anden vej i lande, vi sammenligner os med.

Foto: Colourbox

Den potentielt dødelige sygdom tuberkulose vinder frem i Danmark. Det viser de foreløbige tal fra Statens Serum Institut for 2012.

Sidste år blev der anmeldt 407 tilfælde mod 331 tilfælde i 2009, hvilket er en stigning på 22 procent, skriver Kristeligt Dagblad.

I langt de fleste vesteuropæiske lande går det ellers den modsatte vej - her falder antallet af tuberkulosetilfælde støt. I Sverige og Norge er forekomsten halvt så høj pr. 100.000 indbyggere som i Danmark, fortæller Troels Lillebæk, overlæge og afdelingslæge ved Statens Serum Institut ( SSI) til avisen

"Vi har helt klart et problem i Danmark. Det skyldes blandt andet, at der i en årrække ikke har været nok opmærksomhed på sygdommen. Det, der virkelig mangler, er bedre smitteopsporing og en målrettet opsøgende indsats i risikogrupperne. Hvis man finder en patient, er der i gennemsnit 10 andre, som er smittede og dermed i fare for at udvikle sygdommen, og dem skal man finde for at bryde smittekæden," siger han.

I København opsporer man smittede blandt udsatte borgere på herberger og varmestuer ved at lade dem hoste i en kop og sende prøven til analyse ved SSI, og forekomsten blandt den gruppe er nu på højde med lande i Afrika.

Statens Serum Institut har indgået en række licensaftaler med udgangspunkt i den succesfulde tuberkulose-vaccine og -diagnostik. Men instituttet har også en platformsteknologi og en mulig blockbuster i pipelinen. Det kan du læse om her:  Her er Statens Serum Instituts vaccine-pipeline

 Tuberkulosevaccine fejler i klinisk forsøg

 FDA godkender første nye tuberkulose-medicin i 40 år 

Mere fra MedWatch

Eli Lilly får forlomme til fedmehåb hos FDA

Med en fast track status får medicinalselskabet Eli Lilly sænket behandlingstiden for sin registreringsansøgning hos FDA af lægemiddelhåbet Tirzepatid til omtrent seks måneder fra de normale ca. 10 måneder.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier