MedWatch

Japan er klar til første stamcelleforsøg med mennesker

Japanske forskere gør klar til at foretage de første kliniske forsøg, hvor man bruger såkaldte iPS-celler i mennesker.

Foto: PR foto Stemcare

Japanske forskere er kommet et skridt nærmere de første kliniske forsøg, hvor man bruger Inducerede Pluripotente Stamceller i mennesker. Det skriver tidsskriftet Nature i sin nyhedsblog på sin hjemmeside.

Teknologien blev udviklet af en japaner, Shinya Yamanaka, som sidste år vandt en Nobelpris for sit arbejde, og den går i bund og grund ud på at omprogrammere voksenstamceller til at kunne omdanne sig til hvilken som helst celle i kroppen.

Forskerholdet bag det nye forsøg, som ledes af Masayo Takahashi fra Center for Developmental Biology i den japanske by Kobe, har netop fået grønt lys fra Institute for Biomedical Research and Innovation, som skal sponsorere det kliniske forsøg. Og nu mangler man blot at få tilladelse fra Japans sundhedsministerium inden man kan gå i gang med at rekruttere patienter.

Masayo Takahashi forventer at få denne tilladelse tids nok til at påbegynde studiet i indeværende finansår, som slutter i marts 2014, fremgår det af bloggen.

Studiet vil inkludere seks patienter, som er over 50 år gamle, med øjensygdommen aldersrelateret makulær degeneration. Forskerne vil fjerne beskadiget pigmentepitel og implantere en slags hinde af epitel, som er dannet fra iPS-celler fra patienterne selv.

Takahashi siger, at prækliniske studier har vist, at proceduren skulle være ganske sikker, og at selve det kirurgiske indgreb er den eneste lille sikkerhedsrisiko i forsøget. Studiet har ikke til formål at kurere patienter, men derimod at vise, at selve proceduren med iPS-celler i mennesker er sikker, hedder det i bloggen.

Mere fra MedWatch

Her er de vigtigste nyheder fra MedWatch i uge 39

Et konsortium står til at overtage Ferrosan Medical Devices, der kan være klar til en børsnotering inden for en femårig tidshorisont. Derudover fortsætter kampen om medarbejderne i branchen, mens Novo Nordisk har indgået en ny aftale. Gik du glip af noget?

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier