MedWatch

DTU: Fiskeolier til mennesker er ikke rådne

Det er forkert, når Kontant nævner, at fiskeolierne i programmet var rådne, hedder det fra professor på DTU. DR mener, at pressemeddelelse fjerner fokus fra den egentlige sag.

Foto: Søren Faurby / Stock

De fiskeolier, der var med i DR Kontants kritiske udsendelse om fiskeoliekapsler i november 2012, var ikke rådne, som det fremgik af programmet.

Det konkluderer DTU Fødevareinstituttet i en ny pressemeddelelse.

Dermed fortsætter sagen om fiskeoliekapsler, som er en af kosttilskudsbranchens helt store sællerter.

MedWatch har tidligere beskrevet, hvordan kosttilskudsfirmaer ifølge DI Fødevarer er blevet mødt af forbrugerstorm og faldende salg efter udsendelsen. En udsendelse, der trods nogle forbehold, efterlader det indtryk, at fiskeoliekapsler er ulækre, harske, kommer fra rådne fisk og formentlig ikke har en sundhedsfremmende effekt overhovedet – måske tværtimod.

Et klip fra udsendelsen er eksempelvis:

SPEAK:

”Harsk vil sige, at fiskeolien er mere eller mindre fordærvet - og i takt med, at den bliver mere og mere harsk - forsvinder de gode egenskaber ved fiskeolien. Til sidst har den ingen effekt, forklarer læge og videnskabsjournalist Jerk W. Langer:

"Hvis man spiser fiskeolie, som allerede er forharsket, ja, så har man i hvert fald ikke nogen sund effekt af den, og så kan fiskeolien ikke mere omdannes til de sunde signalstoffer i vores stofskifte, så i bedste fald, så er de bare fuldstændig uskadelige bortset fra, at det feder. I værste fald kan der, vi ved det ikke med sikkerhed, være nogle uheldige virkninger, hvis man tager det igennem lang tid."

SPEAK

"Ingen ved, hvor harsk olien skal være, før den slet ikke virker. Og om den så i fald kan være skadelig."

DTU: Kontant forkert på den

DTU og Fødevarestyrelsen har efterfølgende over for MedWatch slået fast, at de omtalte produkter i programmet ikke mister sundhedsfremmende effekt, faktisk kender man ikke grænsen for, hvornår det sker.  Hertil kommer, at det kan fastslås, at der ikke er sikkerhedsmæssige problemer ved fiskeoliekapsler.

Styrelse: Harsk fiskeolie bevarer sundhedsværdi 

 

DTUs ekspert professor Charlotte Jacobsen, der også deltog i Kontant, siger i den nye pressemeddelelse:

”Produktionsprocesserne sikrer, at alle mikroorganismer er dræbt. En fiskeolie kan altså ikke være mikrobiologisk fordærvet, og det er derfor forkert, når Kontant nævner, at fiskeolierne i programmet var rådne. Harskning har heller intet at gøre med, om olien er mikrobiologisk fordærvet eller rådden.”

Friske fisk

I pressemeddelelsen hedder det, at ”fiskeolier til mennesker skal være lavet af friske fisk, gennemgår en produktionsproces, som gør olien fri for mikroorganismer, og har sundhedsgavnlige effekter.”

”Ifølge EU’s krav skal fiskeolier til mennesker være fremstillet af fisk, som er egnet til mennesker – og som dermed er friske. Det indebærer krav til opbevaring og hvor lang tid, der må gå før anvendelse. Under alle omstændigheder skal fisken leve op til EU’s friskhedskriterium - et specifikt måltal - før fisken må bruges til produktion af fiskeolie,” skriver DTU.

Instituttet, der er landets ekspertise på området, forklarer, at udover fjernelsen af mikroorganismer fra råolien, gennemgår fiskeolien oprensningsproces. Den har ”til formål at fjerne en række forskellige andre uønskede stoffer i olien - bl.a. jern, kviksølv og dioxiner. Det gælder også frie fedtsyrer, som ellers giver olien en uønsket bitter smag, og som gør olien mere tilbøjelig til at harskne.”

DRs Kontant-redaktion har netop til MedWatch sendt en meddelelse, der følger op på udsendelsen af DTUs pressemeddelelse. Heri hedder det bl.a.

"I en pressemeddelelse kritiserer DTU, at Kontant har brugt ordet ”rådden” om harske fiskeolier. Kritikken fjerner desværre fokus fra det væsentlige budskab i programmet: Mange fiskeolie-kapsler er af unødigt dårlig kvalitet," skriver DR.

DR giver svar på tiltale

I meddelelsen hedder det fra DR videre, at DTU-professoren i Kontant sagde, at kapslerne i en sammenligning med helt frisk olie ”er harske på et eller andet niveau”. Hun fremhævede også, at branchen godt kunne stille nogle større krav til deres olier.”

”I udsendelsen talte vi gennemgående om, at olien ikke var frisk, og vi kaldte også den harske olie for ”fordærvet” i betydningen ”ødelagt” eller ”nedbrudt”. Det samme gør flere af de kilder, vi taler med i programmet, sikkert fordi gammel, nedbrudt mad i daglig tale kaldes for fordærvet. En enkelt gang anvendes ordet ”rådden”, selv om det ikke er sprogligt korrekt i forhold til den biologiske proces, der finder sted,” skriver DR og tilføjer:

Beklageligt og ærgerligt

”Det er naturligvis beklageligt og ærgerligt, at den efterfølgende debat om fiskeoliernes kvalitet kommer til at handle om et enkelt sprogligt fejltrin, når der i øvrigt ikke er påpeget fejl ved fakta i udsendelsen. På den baggrund kan det også undre, at DTU bruger overskriften ”Fiskeolier til mennesker er ikke rådne”. Det var ikke budskabet i udsendelsen. ”

DR oplyser, at ”en frisk fiskeolie har en harskhedsgrad på mellem 1-3 i det, der kaldes totox-værdi. Kapslerne i Kontants test havde en totox-værdi på mellem 3 og 22.”

DR: Dårlig og billig olie

”Udsendelsen dokumenterede, at mange fiskeolie-kapsler på det danske marked er unødigt harske, fordi producenterne vælger at købe dårlig og billig olie produceret under uhygiejniske og miljøskadelige forhold i lande som Peru. Produceret af fisk, der har ligget for længe uden at være på køl,” skriver DR.

Forbrugerstyrelsen: Ingen tegn på harskhed

Forbrugerstyrelsen skriver dog på styrelsens hjemmeside om fiskeolie fra bl.a. Peru:

”I Danmark har Fødevarestyrelsen de senere år kontrolleret al fiskeolie, der ankommer til Danmark fra Peru. Her har der ikke været tegn på, at fiskeolien var harsk. Hos grossisterne i Danmark bliver det kontrolleret om virksomheden har certifikater på de fiskeoliekapsler de importerer og om dokumenterne er i orden.

Fødevarestyrelsen kontrollerer også om virksomhederne har det obligatoriske egenkontrolprogram og om de har analysedata, der dokumenterer, at de fiskeolietabletter de har på hylderne, er i orden. ”

Fødevareminister presser kosttilskudsbranche 

Fiskeolie hjælper hjertepatienter

Forsker: Fiskeolie letter operationsgener 

 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier