MedWatch

GLP-1's fader på nye opdagelser

Den danske professor, der opdagede hormonet GLP-1 og dets effekt, der siden førte til Novo Nordisks storsællert Victoza, modtager i dag en af de fornemste medicinske priser i Danmark. Og han forsker i den ultimative slankepille.

Flere forskere var på sporet, men på et hængende hår kom danske Jens Juul Holst først. I 1987 viste han som den første i verden, at GLP-1 påvirker insulinudskillelsen. Hormonet binder sig til betacellerne i bugspytkirtlen og får dem til at producere mere insulin.

Det er bl.a., derfor professoren i medicinsk fysiologi ved Københavns Universitet i dag ifølge Berlingske modtager Marie og August Krogh Prisen. For sin "for sin banebrydende forskning i hormoners betydning for blodsukker, appetitregulation, fedme og diabetes".

Opdagelsen af GLP-1 og dets effekt var sidenhen grobunden til bl.a. Novo Nordisks storsællert Victoza, der gives som indsprøjtning.

Ny type lægemiddel

Nu sigter Jens Juul Holst ifølge Berlingske mod at udvikle en helt ny type lægemiddel ud fra GLP-1. Det skal stimulere kroppen til selv at producere mere af signalstoffet, som udløses fra den nederste del af tyndtarmen, hvor maveindholdet føres ned ved en fedmeoperation.

Når der kommer ufordøjet mad derned, udløses 30 gange mere GLP-1 end af fordøjet mad. Det er derfor, bypass-opererede fedmepatienter ofte kureres natten over for diabetes.

Ideen er at udløse den voldsomme GLP-1-respons ved at bilde tyndtarmen ind, at der er ankommet ufordøjet mad. Det kan ske ved at fylde et GLP-1-stimulerende stof i kapsler, som man spiser sammen med et måltid og som udløses i den nederste del af tyndtarmen. Eller ved ganske enkelt at tilsætte stoffet i såkaldt funktionelle fødevarer.

Selve forskningen består så i at lokalisere det GLP-1-stimulerende stof. Og det er bl.a. det, Marie og August Krogh Prisen på 250.000 kroner skal bruges på.

 Ny medicin får tarmen til at gro

 Hvorfor øger et uni-samarbejde firmaets produktivitet? 

 Forsker: Ny diabetesmedicin bliver ingen blockbuster 

 Novo Nordisk vil udvikle Victoza i pilleform 

Mere fra MedWatch

Her er de vigtigste nyheder fra MedWatch i uge 39

Et konsortium står til at overtage Ferrosan Medical Devices, der kan være klar til en børsnotering inden for en femårig tidshorisont. Derudover fortsætter kampen om medarbejderne i branchen, mens Novo Nordisk har indgået en ny aftale. Gik du glip af noget?

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier