MedWatch

Antibiotisk middel øger risikoen for spontan abort

Danske læger undersøgte næsten en million graviditeter og fik hold på en mistanke, som har klæbet til midlet clarithromycin.

Foto: Colourbox

Er man gravid - eller ønsker man at blive det i nærmeste fremtid - bør man så vidt muligt holde sig fra det antibiotiske middel clarithromycin. For tager den vordende mor dette præparat, et såkaldt makrolid, inden for graviditetens første tredjedel, øges risikoen for spontan abort med over 50 procent. Det viser en analyse af 930.000 danske graviditeter, hvoraf 77.000 af en række forskellige årsager endte med en spontan abort.

"Hvorfor clarithromycin øger risikoen for spontan abort så markant i svangerskabets indledende fase, ved vi ikke. Det kan muligvis have noget at gøre med, at denne medicin - sammenlignet med andre makrolider - har meget let ved at gå fra moderens system til fosterets kredsløb. Men denne antagelse er altså ikke bevist," siger en af forskerne, læge og ph. d. Jon Trærup Andersen fra Klinisk Farmakologisk Laboratorium på Rigshospitalet.

Allerede abonnent? Log ind.

Læs hele artiklen

Få adgang i 14 dage for 0 kr.
Det kræver intet kreditkort, og du vil ikke overgå til et betalt abonnement efterfølgende.

  • Adgang til alle låste artikler
  • Modtag vores daglige nyhedsbreve
  • Fuld adgang til vores app
Der skete en fejl. Prøv venligst igen senere

Få fuld adgang til dig og dine kollegaer.

Start et gratis virksomhedsprøveabonnement

Mere fra MedWatch

CHMP blåstempler ni nye lægemidler i maj

Den europæiske lægemiddelkomite, CHMP, har på dets møde i maj indstillet ni nye lægemidler til godkendelse samt anbefalet, at seks midler kan tages i brug på nye måder. To midler afvist.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier