MedWatch

Forskere kortlægger ADHD-medicins påvirkning

Danske forskere har skabt en model, der viser, hvordan nogle typer ADHD-medicin påvirker hjernens belønningssystem, så man kan aflæse medicinens virkning og måske på længere sigt blive bedre til at udvikle medicinen og bestemme dosis.

Foto: Ole Lind/ Jyllands-Posten

Det er lykkedes danske forskere på Københavns Universitet at lave en matematisk rekonstruktion af et lille område i hjernen, der gør dem i stand til at aflæse virkningen af ADHD-medicin.

Med den nye viden kan man på sigt udvikle mere effektive ADHD-lægemidler og forbedre doserne.

"Man har længe diskuteret, om behandling af ADHD med Ritalin og lignende stoffer påvirker belønningssystemet i nævneværdig grad, simpelthen fordi den dosis, man giver patienterne, er så lav. Vi har nu som de første vist, at visse dele af dopamin-signalet er ekstremt følsomt over for stoffer som Ritalin. Samtidig har vi lavet en samlet teori for, hvordan sådanne stoffer påvirker dopamin-signalet," udtaler postdoc Jakob Kisbye Dreyer fra Institut for Neurovidenskab og Farmakologi på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet, der har udviklet den matematiske model, i en meddelelse.

Dobbelt effekt

Stoffer som Ritalin kan have modsatrettede virkninger: Ved høj dosis øger det aktiviteten, ved lav dosis reducerer det aktiviteten. Derfor kan det være en vanskelig og tidskrævende proces at finde den rigtige dosis til patienterne.

"Med vores teori kan vi forklare denne dobbelte effekt. Dopamin-signalet i den del af hjernen, der styrer vores motoriske adfærd, bliver først påvirket ved højere dosis, end den man normalt vil modtage, hvis man er i behandling. Men samtidigt peger vores model på, at tærsklen til for høj dosis er meget følsom. Det  kan forklare, hvorfor de små individuelle forskelle imellem patienter kan have stor betydning for behandlingen," udtaler Jakob Kisbye Dreyer.

På længere sigt håber forskerne, at den nye indsigt kan hjælpe lægerne med bedre at vurdere, hvilken dosis den enkelte patient har brug for.

Modellen kan desuden bidrage til forståelse af, hvilke signaler i hjernen, der har betydning for ikke kun ADHD, men også skizofreni, Parkinsons syge og stofmisbrug.

 Studie: Sammenhæng mellem rygning og ADHD

 Dansker ny topchef i ADHD-gigant

 Medicinalgigant bruger milliarder på ADHD-opkøb

 ADHD-forskning med Protacs kugledyne giver eksport-boost

 Flest voksne spiser ADHD-medicin

 

Prøv MedWatch gratis og uforpligtende i 40 dage, og modtag samtidig vores gratis nyhedsbrev to gange dagligt.    

Mere fra MedWatch

Her er de vigtigste nyheder fra MedWatch i uge 47

I denne uge kom der en endelig afklaring angående Kåre Schultz’ fremtid i det israelske medicinalselskab Teva, og så annoncerede Novo Nordisk også en udvidelse af faciliteterne i Bagsværd for 5,4 mia. kr. Gik du glip af noget?

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier