MedWatch

Mangel på D-vitamin påvirker ældres levetid

Ældres behov for kosttilskudsfirmaernes storsællert D vitamin understøttes af nyt studie. Ældre anbefales tilskud.

Foto: Colourbox

Et nyt studie af det nok mest omdiskuterede kosttilskud, D-vitamin, konkluderer, at lave niveauer af D-vitamin sammen med et højt niveau af parathyroideahormon (PTH) øger dødeligheden blandt ældre.

Det skriver nyhedsbrevet Dagens Pharma med henvisning til et studie offentliggjort i tidsskriftet Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism (JCEM). 2.600 amerikanere i alderen 71-80 år deltog og blev målt hvert halve år i en periode på 8,5 år.

”Den lave koncentration af D-vitamin og høj koncentration af PTH var forbundet med 50 pct. øget dødelighed og var særlig udtalt hos personer med afrikansk afstamning. Også hos personer, der blot havde et nedsat D-vitamin niveau i kroppen, var der en markant højere risiko for død end personer med normale niveauer,” skriver Dagens Pharma.

Udtalt mangel blandt ældre

Undersøgelsen underbygger påstande og undersøgelser fra en dansk specialist på området, overlæge Henrik Hey fra Vejle Sygehus. Han har tidligere fortalt til MedWatch, at målinger taget i juni, altså om sommeren, viser, at 37 procent af danskerne har for lavt D-vitaminniveau i forhold til internationale anbefalinger om, at værdierne skal være 50-65 nmol/l i blodet.

På helårsbasis er det ifølge overlægen 40 procent af danskerne, som har værdier på mindre end 50 nmol/l og 15-20 procent har så lavt et niveau, dvs. under 25 nmol/l, at det er drejer sig om alvorlig D-vitaminmangel.

”Det er særligt udtalt blandt vore ældre medborgere, men værre er det blandt skoleelever, hvor ca. 5 procent har værdier under 10 nmol/l,” slår han fast.

Vitamintilskud til ældre

Antallet af undersøgelser om behovet for vitamin D er stærkt stigende, men bl.a. er Sundhedsstyrelsen skeptisk over for behovet for tilskud af vitaminet, hvis vi spiser varieret, herunder fisk og får moderat med sol om sommeren. Men for nogle er det dog ifølge Sundhedsstyrelsen nødvendigt at supplere med et D-vitamintilskud og calcium, herunder ældre mennesker over 70 år

Interessen for D-vitamin har de senere år ifølge styrelsen medført en stigende opmærksomhed på D-vitamin både hos praktiserende læger og i befolkningen, og der er kommet flere og flere D-vitaminpræparater på markedet.

Fødevarestyrelsen, hvorunder kosttilskudsbranchen hører, har dog netop hævet grænsen for, hvor meget D vitamin, vi kan tåle.

Styrelse på vej med nye regler for kosttilskud 

Undersøgelse: D-vitamin uden gavnlig effekt på forkølelse

 

Prøv MedWatch gratis og uforpligtende i 40 dage, og modtag samtidig vores gratis nyhedsbrev to gange dagligt.    

 

Mere fra MedWatch

Sanofi vil kun købe Horizon kontant

Både Amgen, Johnson & Johnson og Sanofi bejler til et opkøb af amerikanske Horizon Therapeutics, der markedsfører øjenmidlet Tepezza, som er udviklet af Genmab.

MT Højgaard skal bygge for Novo Nordisk i Bagsværd

Byggekoncernen MT Højgaard får del i en milliardaftale med Novo Nordisk, der har planer om at udvide produktionsfaciliteterne i Bagsværd for milliarder. Højgaards del af byggesummen løber op i ca. 600 mio. kr.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier