Patientboom på privathospitaler i hovedstaden

I løbet af årets første syv måneder er antallet af patienter, der er blevet henvist til private hospitaler i Region Hovedstaden steget med 20 pct. Udgifterne ligger dog på niveau med 2011.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Patientstrømmen fra de offentlige til de private sygehuse sætter overraskende kurs mod niveauet for rekordårene i 2009 og 2010, viser en opgørelse fra Region Hovedstaden.

I årets første syv måneder er antallet af patienter, som Region Hovedstaden henviser til privathospitalerne, vokset med næsten 20 pct. i forhold til de tilsvarende måneder i 2011.

Væksten skyldes ifølge Berlingske især flere patienter med grå stær og et stigende behov for MR-scanninger, fordi der mangler kapacitet til at sikre de berørte patienter en hurtig hjælp på hospitalerne i hovedstadsområdet.

Sundhedsøkonom, professor Jes Søgaard, kalder udviklingen i Region Hovedstaden "overraskende".

"Tendensen har været den modsatte. Men det viser jo noget om rationalet i at have en bufferkapacitet i det private," siger Jes Søgaard til Berlingske.

Ikke de samme gevinster

Efterspørgslen på især MR-scanninger og øjenoperationer stiger så kraftigt, at de offentlige hospitaler i Region Hovedstaden ikke kan følge med, selv om der er indkøbt en del nye scannere i de senere år.

Der er dog ikke de samme store økonomiske gevinster i scanninger og øjenoperationer, som der var i de langt mere bekostelige fedmeoperationer og rygindgreb, der tidligere tegnede sig for en stor del af aktiviteten.

Selv om antallet af patienter fra Region Hovedstaden til privathospitalerne stiger i år, tyder det således på, at regionens udgifter forbliver på samme niveau eller måske endda bliver lidt lavere end i 2011, hvor de var på ca. 220 mio. kr.

Stakket frist

Og det er endda måske en stakket frist for privathospitalerne. Bl.a. er der i Region Hovedstaden overvejelser om at få udnyttet ledige operationsstuer i et nybyggeri ved Gentofte Hospital.

Det gør man for at kunne øge den offentlige behandlingskapacitet for grå stær, og økonomiaftalen mellem regeringen og regionerne indeholder desuden en stramning af kravene for at blive behandlet for netop grå stær på det offentliges regning.

Danske Regioner og regeringen har derudover aftalt, at behandlingsgarantien skal lempes og differentieres, så en del patienter først vil få tilbudt behandling på privathospitaler, når ventetiden i det offentlige overstiger to måneder.

 Privathospital-chef: Presset på specialist-centre stiger

 Sydvestjysk fusion skaber nyt privathospital

 Endnu et privathospital må lukke

 Private sygehuse skal selv betale for fejlbehandling 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også