MedWatch

Stamcelleopdagelse kan føre til ny kræftbehandling

Forskerhold i både USA og Europa har opdaget, at særlige kræftstamceller står bag dannelsen af tumorer, og ved at fjerne stamcellerne fjerner man også kræften.

I mange år har forskere forgæves forsøgt at finde særlige kræftstamceller, men nu er det endelig lykkedes at finde stamcellerne i hhv. hjerne-, hud- og tarmkræft hos mus.

Opdagelsen kan ifølge Ingeniøren bane vejen for behandling, hvor langt mindre væv behøver at blive fjernet.

Et amerikansk forskerhold har fundet frem til, at alle tumorer indeholder enkelte markerede celler, der antages at være stamceller. Desuden indeholder hver tumor mange umarkerede celler, der antages ikke at være stamceller.

Formåede at skrumpe tumoren

Forskergruppen har udsat tumorerne for almindelig kemoterapi, som har vist sig kun at dræbe de umarkerede celler, hvorefter tumorerne groede frem igen.

Deres yderligere undersøgelser har vist, at de umarkerede celler stammer fra de markerede celler. En kemoterapi sammensat med en anden metode for at få ram på de markerede celler formåede at skrumpe tumorerne.

To andre forskerhold i hhv. Holland og Belgien har gjort opdagelser, der ifølge Ingeniøren bakker op om de amerikanske resultater.

 Stamceller: Så langt er vi nået

 Verdens første stamcelle-medicin godkendt 

Mere fra MedWatch

Eli Lilly får forlomme til fedmehåb hos FDA

Med en fast track status får medicinalselskabet Eli Lilly sænket behandlingstiden for sin registreringsansøgning hos FDA af lægemiddelhåbet Tirzepatid til omtrent seks måneder fra de normale ca. 10 måneder.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier