MedWatch

Selen i rette mængde nedsætter diabetes-risiko

Selen-mineralet kan have en positiv effekt for helbredet, hvis det indtages i rette mængde. Selen-holdig kost nedsætter bl.a risiko for type 2-diabetes, viser studie.

Foto: Colourbox/JP

Risikoen for at udvikle type 2-diabetes nedsættes med cirka 25 pct. hos mennesker på selen-holdig kost, hvis man sammenligner med personer, der kun indtager lidt af selen-mineralet, skriver Dagens Pharma med henvisning til et studie, der er offentliggjort i Diabetes Care.

Forskerne undersøgte data om livstilsfaktorer fra 7.000 kvindelige og mandlige sundhedsansatte gennem to årtier. Ingen havde type 2 diabetes ved begyndelsen, og kun 10 pct. udviklede sygdommen i de følgende år – en rate, der er markant lavere end for den generelle befolkning,” skriver Dagens Pharma.

Anbefaler kost-omlægning

Nyhedsbrevet peger dog også på, at der er usikkerhed om de forskellige selen-typer, der kan have forskellige effekter, og forskerne anbefaler en omlægning af kosten til mere selen-indholdsrige produkter som brød, kød og nødder.

En anden britisk undersøgelse

MedWatch har tidligere skrevet om en britisk undersøgelse, der umiddelbart giver kosttilskudsbranchen dokumentation for, at man i Europa med fordel ville kunne øge indtaget af næringsstoffet selen. Som altid for den type produkter handler det dog om at indtage den rette mængde på den ene eller anden måde – hverken for lidt eller for meget.

..og en svensk undersøgelse

En tredje artikel er baseret på en svensk undersøgelse, der viser, at ældre menneskers risiko for at dø af hjerte-kar-sygdomme sænkes med omkring 50 procent, hvis de over tid tager kosttilskud i form af antioxidanterne Selen og Q10.

Kosttilskudsfirmaet Pharma Nord sagde for nyligt, at de netop ser nu resultaterne af mange års forskning, udvikling og satsning på kerneprodukter som netop Q10 og selen; Det er således de produkter, der trækker omsætningsvæksten, siger marketingdirektør Aksel Munksgaard.

Direktør: Kerneprodukter driver vækst i Pharma Nord

Rygstød til kosttilskudsbranchen

Selens positive effekt dokumenteret, men... 

 

 

Mere fra MedWatch

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier