MedWatch

Forskere: Sydafrikansk lilje giver nyt håb mod depression

En dansk forskergruppe tester i øjeblikket en sydafrikansk liljefamilie og dens potentiale til at trænge ind i den menneskelige hjerne for at kurere depression. Nye lovende resultater er netop blevet publiceret.

Foto: Københavns Universitet/PR

Forskere på Københavns Universitet har fundet to afgørende egenskaber ved et indholdsstof i de sydafrikanske planteslægter Crinum og Cyrtanthus.

Tidligere undersøgelser fra forskerne dokumenterede, at planterne har en effekt på de mekanismer i hjernen, der er involveret i depression. Men nu har de også bevist, at liljerne indeholder plantestoffer, der har hensigtsmæssige egenskaber i forhold til at kunne passere den genstridige blodhjernebarriere.

Netop hjernebarrieren er en fundamental udfordring inden for lægemiddeludvikling.

”Flere af vores plantestoffer vil formentlig kunne smugles forbi hjernens effektive udsmiderproteiner. Vi har undersøgt forskellige stoffer for påvirkning af transportproteinerne i hjernen,” siger Birger Brodin, lektor på Københavns Universitet, i en pressemeddelelse.

Resultaterne af forskningen er blevet publiceret i tidsskriftet Journal of Pharmacy and Pharmacology.

Undersøgelsen blev foretaget i en genetisk modificeret cellemodel af blodhjernebarrieren, der indeholder høje mængder af transportproteinet P-glycoprotein.

”Det her er første led i en lang proces, så det varer et stykke tid endnu, før vi kan afgøre, hvilke af plantestofferne der kan videreudvikles til lægemidler,” siger Birger Brodin.

Han peger på, at mere end 90 pct. af alle potentielle lægemiddelstoffer dumper i tests, fordi de ikke kan passere barrieren, eller fordi de pumpes ud med det samme.

 Dr.med.: Vær varsom med lykkepiller

 Kan Lundbecks nye antidepressiv blive en blockbuster? 

 Lundbeckfonden giver rekordbevilling til psykiatri 

 

Mere fra MedWatch

Her er de vigtigste nyheder fra MedWatch i uge 47

I denne uge kom der en endelig afklaring angående Kåre Schultz’ fremtid i det israelske medicinalselskab Teva, og så annoncerede Novo Nordisk også en udvidelse af faciliteterne i Bagsværd for 5,4 mia. kr. Gik du glip af noget?

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier