MedWatch

Gennembrud giver fornyet håb om stamcellebehandling

Svenske forskere har formået at omdanne stamceller til hjerneceller på langt hurtigere og effektiv facon end tidligere. Det giver håb om, at behandling med hjerneceller fra stamceller snart vil kunne afløse medikamenter til behandling af Parkinson.

Foto: PR foto Stemcare

På blot ti dage kan en stamcelle nu blive til en frisk hjernecelle. Det er, hvad forskere fra Lunds Universitet ifølge Ingeniøren har præsteret.

Tidligere tog processen mellem 50 og 60 dage. Og den øgede hastighed er yderst væsentlig for behandlingsmulighederne.

"Det er meget hurtigt i forhold til tidligere, og klinisk er det meget vigtigt, for hvis man skal bruge metoden til at lave celler til behandling af patienter, er det nødvendigt, at man hurtigt kan generere en masse celler i et laboratorium," siger Agnete Kirkeby, der er post doc på Lunds Universitet og en del af holdet bag forskningsprojektet, til Ingeniøren.

Simpel metode

Samtidig er metoden også mere effektiv, fordi den giver nogle meget rene cellekulturer.

Forskernes metode er endda ret simpel. Med inspiration fra udviklingen i fosterhjernen har de efterlignet to naturlige stoffer i laboratoriet, som, alt efter hvordan de bliver doseret, styrer fosterstamcellernes udvikling til at blive de forskellige typer af nerveceller.

Det, man ifølge forskeren betragter som den største risiko ved at bruge stamceller, er, at der kan være en kontaminering af stamceller, som ikke har modnet sig til at blive nerveceller.

Snarlig afløsning til medikamenter

"Hvis man transplanterer dem ind i hjernen, kan de dele sig rigtig meget, fordi stamceller har potentialet til at dele sig uendeligt mange gange, og så de kan simpelthen danne en tumor," forklarer Agnete Kirkeby.

Men det problem har forskerne løst ved hurtigt og sikkert at kunne omdanne stamcellerne til de rigtige hjerneceller i laboratoriet, og det giver håb om, at behandling med hjerneceller fra stamceller snart vil kunne afløse medikamenter til behandling af Parkinson.

I første omgang skal forskerne nu til at foretage flere sikkerhedsforsøg i en større skala, men de regner med at have celler klar til at kunne transplantere ind i de første patienter i 2017 i forbindelse med kliniske forsøg.

 Stamceller: Så langt er vi nået

 Så god er Danmark i kampen om at finde stamcelle-kurene

 MedWatch sætter fokus på stamceller

 Verdens første stamcelle-medicin godkendt 

Mere fra MedWatch

Novo Nordisk afsætter yderligere en milliard i fabriksbyggeri

Novo Nordisk udvider sidste års kæmpeinvestering på 17 mia. kr. med yderligere en mia. kr. til opførslen af endnu en fabrik i Kalundborg samt udvidelse af to nuværende produktionsanlæg. Omkring 420 nye stillinger ventes nu som samlet resultat.  

Evaxion sikrer sig mulighed for at rejse 100 mio dollar

Biotekselskabet Evaxion Biotech, der arbejder med udviklingen af vacciner og immunterapi baseret på kunstig intelligens, har sikret sig muligheden for at rejse 100 mio. dollar til finansieringen af selskabets drift i tider med uro på de finansielle markeder. Rettidig omhu, lyder det fra den adm. direktør.

Ny finansdirektør vil skabe forandring hos WSA

Høreapparatkoncernen WS Audiologys nye finansdirektør, Marianne Wiinholt, er den femte af slagsen siden fusionen i starten af 2019, og kun en måned inde i hendes ansættelse varsler hun store strukturelle ændringer. 

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier