Rygstød til kosttilskudsbranchen

Selen og Q10 reducerer dødelighed som følge af hjertekar-sygdomme, viser videnskabelig svensk undersøgelse.
Foto: Colourbox/JP
Foto: Colourbox/JP

Ældre menneskers risiko for at dø af hjerte-kar-sygdomme sænkes med omkring 50 procent, hvis de over tid tager kosttilskud i form af antioxidanterne Selen og Q10.

Det er den opsigtsvækkende konklusion i en ny videnskabelig undersøgelse fra svenske forskere ved Universitetshospitalerne i Linköping og Karolinska Instituttet i Stockholm. De har i et femårigt videnskabeligt forsøg fulgt 443 svenskere i alderen 70 til 88 år.

Resultaterne er netop offentliggjort i International Journal of Cardiology.

Godt nyt for branchen

”Et supplement over længere tid af selenium/coenzyme Q10 reducerer hjerte-kar dødeligheden,” konkluderer forskerne.

Resultatet er godt nyt for den danske kosttilskudsbranche, der på det seneste har været under kraftig beskydning fra bl.a. overlæge,dr. med. Christian Gluud fra Rigshospitalet. Det skete efter en analyse af, at af en række store forsøg udført i verden af antioxidanter i form af vitamin A, E og beta carotene. Heraf fremgår det, at de er farlige for os.

Tilfreds direktør

Et af de store danske kosttilskudsfirmaer, der bl.a. sælger denne type produkter, er Pharma Nord, der af samme grund er godt tilfreds med undersøgelsen fra de svenske forskere:

”Vi er selvfølgelig glade for resultatet, fordi det viser, at man med kosttilskud kan holde almindelige normale 70-82 årige sunde i forhold til placebo (populært kaldet snydepiller, red.)og nedsætte deres risiko for hjertekarsygdom," påpeger marketingdirektør Aksel Munksgaard fra Pharma Nord over for MedWatch.

Han tilføjer, at ”udover at sænke risikoen for dødsfald forårsaget af hjerte-kar-sygdom med over 50 procent viste kombinationen af selen og coenzym Q10  også at have en hjertestyrkende virkning.”

Hjerte under pres

”Hos de personer, der fik behandlingen, fandt forskere lavere niveauer af stoffet NT-proBNP. Et forhøjet indhold af dette stof i blodet er tegn på, at hjertet arbejder under øget pres.

Desuden observerede man ved hjælp af ekkokardiografiske målinger, hvordan hjertemuskulaturen arbejdede betydeligt bedre hos dem, der fik selen og coenzym Q10, i forhold til dem, der fik snydebehandlingen,” understreger han.

Direktør: Medie-hetz presser branchen

DI: Lad være med at råbe ulven kommer hver gang

Overlæge: Fødevarestyrelsen bør på skolebænken

Ny lov baner vej for sundhedsanprisninger af kosttilskud

 

Prøv MedWatch gratis og uforpligtende i 40 dage, og modtag samtidig vores gratis nyhedsbrev to gange dagligt

 

 

Del artikel

Relaterede artikler:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også