MedWatch

Malariavaccine rykker nærmere

Flere hundrede tusinde børn, især fra Afrika, dør årligt af malaria. Dansk forskerteam skaber håb om vaccine.

Foto: 123dan321 / Stock.xchng

Et forskerteam fra Københavns Universitet kan med ny opdagelse have bragt os nærmere en malaria-vaccine.

Det fremgår af Nyheder på København Universitets hjemmeside.

Forskningen er gennemført i samarbejde med forskere fra Tanzania. Igennem seks år har de indsamlet og undersøgt blodprøver fra syge børn på hospitaler i Østtanzania.

Gen opdaget

”Forskerne kan nu se, hvilket gen hos malariaparasitten, der forårsager alvorlige symptomer som hjernemalaria – det er et vigtigt skridt på vejen mod en vaccine,” hedder det i artiklen. Adjunkt Thomas Lavsten fra Center for Medicinsk Parasitologi siger:

”Menneske og malaria har altid fulgtes ad. Det har resulteret i et sandt våbenkapløb mellem menneske og parasit. Malaria-parasitter overføres fra myg til mennesker. I blodbanen opformerer parasitterne sig inde i de røde blodceller, så immunsystemet ikke kan 'se' parasitterne.

Samtidig har hver eneste parasit over 50 forskellige 'kroge' kaldet PfEMP1, som den bruger til at hage sig fast i værtens blodkar. På den måde undgår parasitten at blive renset ud af milten, som ellers beskytter kroppen mod fremmedlegemer.”

Børn mest sårbare

Børn er særligt sårbare, fordi de endnu ikke har udviklet naturlig immunitet. Og Thomas Lavsten tilføjer, at de nu har fundet det gen hos parasitten, ”som koder for de særligt effektive PfEMP1, og dermed er vi et vigtigt skridt videre mod at kunne udvikle en vaccine mod alvorlig malaria hos børn.”

Hvert år rammes millioner af mennesker verden over af alvorlig malaria-sygdom. Omkring 700.000 mennesker, hvoraf de fleste er afrikanske børn, dør hvert år af malaria, skriver KU Nyheder.

Læs hele artiklen fra KU her

 

Mere fra MedWatch

Læs også

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier