MedWatch

Regioner vil dele risiko med lægemiddelindustrien

Regionernes indkøbsorganisation på medicinområdet Amgros skal indgå aftaler med lægemiddelvirksomheder om risikodeling ved finansiering af lægemidler.

Foto: Colourbox

Fremover skal sundhedsvæsenet og medicinalindustrien dele den økonomiske risiko, der kan være ved at tage et nyt præparat i brug.

Det står ifølge Dagens Pharma klart efter, at Danske Regioners bestyrelse har besluttet, at regionernes indkøbsorganisation på medicinområdet Amgros på forsøgsbasis skal indgå aftaler med lægemiddelvirksomheder om risikodeling ved finansiering af lægemidler.

Beslutningen er truffet på baggrund af en ny rapport, som Dansk Sundhedsinstitut (DSI) har lavet for Danske Regioner.

Det betyder, at patienterne kan få hurtig adgang til medicin, som har fået det europæiske lægemiddelagenturs godkendelse, men som ikke er vurderet som værende omkostnings- og klinisk effektiv.

Behov for nye tiltag

"I Europa har man i de senere år indset, at der kan være behov for nye tiltag til i forhold til, at patienter og behandlere ønsker at gøre brug af ny og dyr medicin i stigende omfang. Det vil sige, at hele sundhedsvæsnet er under et økonomisk pres. Man har forsøgt sig med forskellige former for ordninger," siger senior projektleder i DSI Susanne Reindahl Rasmussen, som står bag rapporten, til Dagens Pharma, og uddyber:

"I Frankrig, Italien og Storbritannien har man f.eks. forsøgt sig med resultatbaserede aftaler. Ved sådanne ordninger indgår sundhedsvæsenet en aftale med medicinalvirksomhederne, som er baseret på en effekt, der er defineret på forhånd. Hvis ikke der er effekt i forhold til det, man har aftalt, skal medicinalvirksomheden kompensere på en eller anden måde, i nogle tilfælde betale tilbage."

I alt 12 lande i Europa har indgået aftaler om risikodeling, heraf er der syv lande, som udelukkende har indgået aftaler om et øvre loft for pris og salgsmængde: Belgien, Estland, Litauen, Portugal, Tyskland, Slovenien og Ungarn. De øvrige fem lande har også andre former for aftaler: Frankrig, Italien Serbien, Storbritannien og Sverige.

Går i gang i sensommeren

"På baggrund af litteraturstudiet foreslår vi, at det danske sundhedsvæsen bør åbne op for dialog om aftaler om risikodeling baseret på økonomi henholdsvis resultater, så vi kan drage vores egne erfaringer i Danmark. I andre lande har man gjort sig erfaringer på kræftområdet. Man kunne forestille sig, at det også var kræftområdet, man forsøgte sig med i Danmark," siger Susanne Reindahl Rasmussen.

Derfor Amgros på forsøgsbasis skal indgå en til to aftaler med lægemiddelvirksomheder om risikodeling ved finansiering af lægemidler. Amgros oplyser til Dagens Pharma, at aftalerne endnu ikke er indgået, men at man går i gang med arbejdet i sensommeren.

 Amgros opnåede højere rabat på lægemidler i 2011

 Amgros bekymret for voldsom kopikonkurrence  

Mere fra MedWatch

FDA godkender mikrobiommiddel fra Ferring

Medicinalselskabet Ferring Pharmaceuticals har fået amerikansk godkendelse af sin biologiske kandidat mod tarminfektioner med den ondartede bakterie clostridium difficile.

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier