MedWatch

Luftforurening fordobler risiko for kranspulsåreforkalkning

En ny undersøgelse, som bliver offentliggjort i majudgaven af Journal of internal Medicin, viser at storbyboer har næsten dobbelt så stor risiko for at lide af forkalkning af kranspulsåren(CAC), som kan føre til hjertesygdomme, sammenlignet med folk der bor i mindre forurenet by-og landområder.

Forskere har undersøgt 1225 mænd og kvinder i alderen 50 og 60 år, herunder 251 (20%), der boede i midten af større danske byer.

På trods af at ingen af deltagerne viste symptomer på hjertesygdomme, havde 43%  af deltagerne forkalkede kranspulsåre. Undersøgelsen viste også, at folk der bor i byerne, er 80% mere tilbøjelige til at udvikle CAC end dem, der bor i andre områder, og at mænd, ældre deltagere, diabetikere samt rygere også er udsat for større risiko.

"Vores undersøgelse havde til formål at vurdere sammenhængen mellem det at være byboer, som ofte bruges af forskere til at indikere udsættelse for luftforurening, og tilstedeværelsen af kranspulsåreforkalkning hos mænd og kvinder, der ikke ingen andre symptomer på hjertesygdomme" forklarer Dr. Jess Lambrechtsen fra Kardiologisk afdeling på Svendborg Sygehus.

Deltagerne blev tilfældigt udvalgt fra en national database over danske voksne, og 69% valgte at deltage og aflægge et af fire hospitaler i Region Syddanmark et besøg.  De udfyldte spørgeskemaer om deres medicinske tilstande, medicinering, rygevaner og  hjertesygdomme i familien. De kliniske undersøgelser omfattede højde, vægt, blodtryk, blodprøver og scanning.

Læs hele ScienceDaily's artikel om den nye undersøgelse her

Mere fra MedWatch

Lars Rasmussen advarer mod høje lønstigninger

Virksomheder har et ansvar for at være med til at bremse inflationen ved at holde lønstigninger i ro i de kommende overenskomstforhandlinger, mener Lars Rasmussen, der er bestyrelsesformand for både Coloplast og Lundbeck.

Læs også

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier