MedWatch

DTU: Pas på kritiserede vitaminer i større doser

DTU Fødevareinstituttet advarer efter granskning af rapport fra Rigshospitalet forbrugerne mod større doser af konkrete antioxidanter. Men rapporten giver ikke grundlag for at ændre eksisterende danske grænseværdier.

Foto: Arkivfoto. Fura/Stock.xchng

De danske forbrugere kan uden problemer spise multivitaminer, der indeholder de tre antioxidanter vitamin A, E og beta carotene. Men pas på med at tage de pågældende vitaminer i større doser.

Sådan lyder beskeden til forbrugerne, Fødevarestyrelsen og kosttilskudsbranchen fra DTU Fødevareinstituttet, som Fødevarestyrelsen har bedt vurdere en ny kritisk rapport om de pågældende antioxidanter.

Der er tale om en kritisk rapport fra Rigshospitalet, der i den grad har fået den danske kosttilskudsbranche op i det røde felt. Rapporten er et nyt dansk studium af en række store forsøg udført i verden af antioxidanter i form af vitamin A, E og beta carotene. Heraf fremgår det, at de mennesker, der får de nævnte antioxidant-kosttilskud har en 4 pct. til 12 pct. højere relativ risiko for at dø, end dem, der får placebo-præparater, altså snydepiller uden effekt.

Mødes i dag

Kosttilskudsbranchen, Sundhedsstyrelsen og Forbrugerrådet holder i dag møde om bl.a. konklusionerne fra DTU.

Allerede nu kan chefen for DTU Fødevareinstituttet Gitte Gross dog over for MedWatch løfte sløret for DTUs konklusioner. Hun siger:

"Vi har gennemgået metaanalysen (en analyse af analyser, red.) efter en bestemt kvalitetsmodel. På en skala fra til A til C får den A, dvs., at det er en troværdig undersøgelse, et flot stykke arbejde, hvis resultater vi fæster lid til.

Men vi kan ikke sige noget om, hvorvidt de danske doser for de pågældende antioxidanter er for høje eller for lave."

Baggrunden for, at hun ikke kan svare på det spørgsmål er, at det ville have været et meget stort statistisk arbejde, da studiet omfatter 78 randomiserede interventionsstudier, og hovedopgaven har været at vurdere rapportens kvalitet.

Intet svar på ændring af græser

Fødevarestyrelsen var også interesseret i at vide, om undersøgelsen gav anledning til at ændre de nuværende øvre grænser, men det kan undersøgelsen desværre ikke give svar på, forklarer hun.

"Vi kan sige, at undersøgelsen viser, at det tyder på, der er en overdødelighed på de tre antioxidanter, når de bliver givet som kosttilskud. For A-vitamin gælder det ved høje doser, men vi kan ikke se, hvad det mere præcist betyder.

Jeg ved, at forfatterne til undersøgelsen arbejder videre i forhold til at kunne sige noget mere om doserne, og så må vi vente på, at de måske kommer det spørgsmål nærmere. Men umiddelbart er der ikke på baggrund af analysen grundlag for at ændre de øvre grænser, der er fastlagt nu.

Så man kan ikke sige til forbrugerne - pas på med de her tre typer kosttilskud, for de er farlige?

"Da undersøgelsen ikke giver ny sikker viden, har vi ikke et bedre grundlag at ændre de nuværende anbefalinger. Men når vi snakker de niveauer, der er i multivitaminpiller, så vil jeg ikke fraråde folk at spise dem. Men jeg vil fraråde at tage større doser af antioxidanter og andre enkelte vitaminer eller mineraler i øvrigt. Det vil være vores fortolkning af, hvad man kan sige på baggrund af analysen."

Konsulent Marie Hammer i kosttilskudsfirmaernes brancheforening, kaldet Nutraceutisk Industri under DI, skrev efter offentliggørelsen af rapporten et indlæg på foreningens hjemmeside. Heri hed det meget direkte, at overlægen bag undersøgelsen har "skabt usagligt tvivl" om kosttilskud og gjort forbrugerne "unødigt utrygge" ved kosttilskud.

"Det kan hverken forbrugerne, myndighederne eller branchen være tjent med," skrev konsulenten.

Prøv MedWatch gratis og uforpligtende i 40 dage, og modtag samtidig vores gratis nyhedsbrev to gange dagligt.

Mere fra MedWatch

Finansdirektør i ALK stopper

ALK’s finansdirektør, Søren Jelert, har valgt at fratræde sin stilling. Han ventes at forlade posten ved udgangen af maj næste år.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier