MedWatch

Undermedicinering koster 30.000 liv

Ny undersøgelse viser, at op mod 30.000 danskere skønnes at dø unødigt, fordi lægerne ikke følger de faglige retningslinjer, og at patienterne dermed ikke får den nødvendige kolesterolmedicin.

Næsten tre ud af fire danskere - eller 900.000 - i højrisikogruppen for at få hjertesygdom på grund af åreforsnævring får ikke den lægefagligt anbefalede kolesterolmedicin.

Derfor kommer deres kolesterolniveau ikke ned under den anbefalede grænse på 5 mmol/l. Og det betyder cirka 90.000 unødvendige hjertetilfælde og 30.000 dødsfald inden for et årti.

Tallene er samlet af forskere fra Herlev Hospital med professor Børge Nordestgaard i spidsen på foranledning af Hjerteforeningen.

Regionernes ansvar

Ifølge Hjerteforeningens forskningschef, Gorm Jensen, ligger problemet hos regionerne, der har ansvaret for, at de praktiserende læger lever op til de faglige retningslinjer.

Forskerne har også undersøgt, hvor mange der får behandling, men ikke burde få det. Blot 26.000 danskere eller én procent af alle 40-80 årige danskere får kolesterolsænkende medicin uden, at der er belæg for det.

Forskerne har fra 2004-2010 fulgt 58.750 danskere som ikke i forvejen havde hjertesygdom eller diabetes og vurderet deres risiko for at få en hjertesygdom som følge af åreforsnævring. Forskerne har registreret, om denne gruppe fik kolesterolsænkende medicin som anbefalet i de lægefaglige retningslinjer. 

 Myndigheder til kamp mod fejlmedicinering af ældre 

 Patienter forstår ikke medicin-sprog

 Kolesterolmedicin kan måske forebygge kræft-tilbagefald 

 

Mere fra MedWatch

Novo Nordisk afsætter yderligere en milliard i fabriksbyggeri

Novo Nordisk udvider sidste års kæmpeinvestering på 17 mia. kr. med yderligere en mia. kr. til opførslen af endnu en fabrik i Kalundborg samt udvidelse af to nuværende produktionsanlæg. Omkring 420 nye stillinger ventes nu som samlet resultat.  

Evaxion sikrer sig mulighed for at rejse 100 mio dollar

Biotekselskabet Evaxion Biotech, der arbejder med udviklingen af vacciner og immunterapi baseret på kunstig intelligens, har sikret sig muligheden for at rejse 100 mio. dollar til finansieringen af selskabets drift i tider med uro på de finansielle markeder. Rettidig omhu, lyder det fra den adm. direktør.

Ny finansdirektør vil skabe forandring hos WSA

Høreapparatkoncernen WS Audiologys nye finansdirektør, Marianne Wiinholt, er den femte af slagsen siden fusionen i starten af 2019, og kun en måned inde i hendes ansættelse varsler hun store strukturelle ændringer. 

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier