MedWatch

Det offentlige vil tilbageerobre fedmekirurgi

To regioner går nu i gang med at opbygge særlige centre for behandling af svært overvægtige, der også har behov for dyre plastikkirurgiske indgreb. Privathospitaler undrer sig.

Foto: Carsten Andreasen, Jyllands-Posten - Arkivbillede

Langt flere stærkt overvægtige vil fremover blive sendt til offentlige sygehuse for at blive befriet for de overflødige kilo. Også det løsthængende hud vil det offentlige hjælpe fedmepatienterne af med.

Efter at fedmekirurgi i årevis primært er foregået på privathospitaler, satser det offentlige sygehusvæsen nu på at sætte sig tungt på området, skriver Berlingske. Det er på trods af, at området er udgiftstungt og politisk omdiskuteret.

Midtjylland og København fører an

Både Region Hovedstaden og Region Midtjylland har planer om at etablere såkaldte bariatriske centre for behandling af fedme og afledte helbredsproblemer.

”Privathospitalerne har i en periode næsten haft et monopol. Det har været dyrt og næppe heller den mest fornuftige udnyttelse af pengene. Samtidig kan vi se, at en del fedmeopererede nu skal til at have meget dyre plastikkirurgiske operationer, og at der også er ganske mange, som løber ind i komplikationer.

Derfor skal vi sikre os, at vi har den fornødne faglige viden i det offentlige, så vi også kan sikre os, at der er en fornuftig balance mellem, hvad vi selv skal lave, og hvad der kan udføres hos de private,” siger Bent Hansen, regionsformand i Region Midtjylland Bent Hansen (S), der også er formand for Danske Regioner, til Berlingske.

Overskydende hud stort problem

Erfaringerne viser, at den overskydende hud kan føre til eksem og svamp mellem de overskydende hudlag, hvilket efterfølgende kan kræve flere indgreb. Ifølge Bent Hansen er den operation betydeligt dyrere end fedmeindgrebet.

I privathospitalernes brancheforening er man kritisk over for tiltagene. Her mener man, at de private hospitaler over en årrække har opbygget den nødvendige ekspertise.

”Det kan undre, at man ikke udnytter den. Vi har betalt vores lærepenge, og jeg er sikker på, at vi kan gøre det billigere end de offentlige sygehuse,” siger formand for privathospitalernes brancheforening, Bent Wulff Jakobsen.

I marts viste en rundspørge på landets fedmekirurgiske afdelinger, foretaget af Dagens Medicin, at 520 ud af landets forventede 1.783 fedmeoperationer - eller 29 procent - forventes udført på privathospitalerne i 2012.

Og holder det stik, er der udsigt til et gevaldigt fald for landets privathospitaler, der i 2010 udførte 88 pct. af fedmeoperationerne.

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier