MedWatch

Sundhedsstyrelsen advarer mod antidepressiver under tidlig graviditet

Forbruget af antidepressiverne SSRIer er steget kraftigt i de senere år, hvilket også gælder for forbruget blandt gravide kvinder. Sundhedsstyrelsen advarer om let forhøjet risiko for misdannelser i forbindelse med graviditet.

Risikoen for at føde børn med misdannelser er let forhøjet hos kvinder, der tidligt i deres graviditet har været i behandling med antidepressiv medicin af typen selektive serotonin genoptagshæmmere (SSRI).

Det konkluderer sundhedsstyrelsen i et netop offentliggjort nyhedsbrev, hjvori styrelsen også opfordrer til, at ”medicinsk behandling af depression hos gravide kun bør ske i samråd med en speciallæge i psykiatri og efter overvejelser om andre mulige ikke-medicinske tiltag.” Styrelsen referer til nye data fra en stor dansk registerundersøgelse, som Sundhedsstyrelsen selv har iværksat.

Forelægges EU

Resultaterne vil blive fremlagt for EU’s bivirkningskomite og drøftet sammen med den øvrige viden på området. De nye data vil også blive formidlet til danske læger og patienter, skriver styrelsen.

Undersøgelsen blev gennemført i samarbejde med Statens Serum Institut og omfattede ca. 950.000 børn. Herunder er ca. 11.000 børn født af mødre, der havde indløst recepter på medicin af typen SSRI enten omkring graviditetsstart eller tidligt i graviditeten.

Konklusion på registerundersøgelsen

Sundhedsstyrelsen skriver, at registerundersøgelsen konkluderede, at ”hyppigheden af alle misdannelser hos børn født af mødre, der indløser recepter på medicin af typen SSRI omkring graviditetsstart eller tidligt i graviditeten, er let forhøjet; 3,1 % sammenlignet med 2,4 % hos andre kvinder. ”

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier