MedWatch

Sundhedsminister: Lundbeck-chef forsimpler virkeligheden

Sundhedsministeren skyder brat Lundbeck-chefens forslag om at diskutere samfundets automatbetaling til livsstilssygdomme ned. Også Socialdemokraterne og DF kæntrer forsøget på at tage diskussionen op.

Foto: Jens Panduro

Politikere gør med sundhedsministeren i spidsen fælles front mod kritikken fra Peter Høngaard Andersen,  der står i spidsen for eksterne forskningspartnerskaber og patenter i Lundbeck.

Både medlemmer fra regeringen og oppositionen mener ikke som Lundbeck-chefen, at man skal kigge på, hvorvidt danskerne skal tage del i finansieringen af de sygdomme, som en usund livsstil kan medføre.

”Hvis hans pointe er, at ens sundhedstilstand kun skyldes rent personlige valg, så synes jeg, det er meget, meget forsimplet. Et for stort alkoholforbrug, rygning og fedme er også et spørgsmål om afhængighed og om videreførelse af f.eks. forældres vaner. Eller det har at gøre med en livssituation som stress, dårlig økonomi, sorg eller depression,” siger Pia Olsen Dyhr (SF), fungerende sundhedsminister, til MedWatch.

Mange faktorer

Hun peger også på, at ydre rammer som priser, varernes tilgængelighed og byplanlægning også har konsekvenser for sundheden.

”Så der er rigtig mange faktorer, der spiller ind, når vi vælger at tænde en cigaret, drikke et glas vin, spise chokolade - eller tage bilen frem for cyklen. Og det er jo en af grundene til, at vi i Danmark har valgt at have et sundhedsvæsen, som vi betaler for i fællesskab. Sådan skal det blive ved med at være,” siger Pia Olsen Dyhr.

Fundamentalt problem

Peter Høngaard Andersen var tidligere på ugen ude med et input til debatten om prioritering af medicin.

”Vi har et fundamentalt problem i vores system. Hele risikoen for, hvordan du lever dit liv, det er samfundets. De betaler alt, hvad du bliver syg af, selvom du godt ved, at det er dumt at være for fed, og det er dumt at ryge, og det er dumt at drikke for meget,” sagde han.

Han tror, at fremtiden på den ene eller den anden måde vil bringe, at man deler risikoen mellem samfundet og patienten, hvad angår selvforårsagede livsstilssygdomme, og at den del af debatten mangler i den danske debat om prioritering af medicin.

Begge fløje skyder diskussion ned

Både Socialdemokraternes og Dansk Folkepartis sundhedsordførere banker også forsøget på at tage egenbetaling op til diskussion ned. I Danmark skal der være fri og lige adgang til sundhed, lyder det.

”Vi har ikke valgt en forsikringsmodel i Danmark, hvor man f.eks. på forhånd udelukker ”de dårlige liv” – hvad enten dette er medfødt eller kommet senere pga. skader, ulykker, miljøet du voksede op i, eller f.eks. din livsstil. Og gudskelov og tak for det,” siger Sophie Hæstorp Andersen, Socialdemokraternes sundhedsordfører.

For det er ofte svært at stå over for den enkelte patient og slå 100 procent fast, at patientens KOL alene skyldes rygning, og ikke også det faktum, at han samtidig boede ved siden af en stærkt trafikeret vej eller som arbejdsmand arbejdede i støv og damp.

”Den diskussion tager vi ikke med patienten i Danmark, men det gør de i f.eks. USA – hvor resultatet ofte er, at folk så ikke kan få deres forsikring udbetalt,” siger hun. 

"Arrogant" af Lundbeck-chefen

Sundhedsordføreren i Dansk Folkeparti kalder det ”utrolig arrogant”, at Lundbecks forskningschef tager diskussionen op.

”Hvis vi alle startede livet med samme vilkår og muligheder, så kunne vi tale om det. Men sådan er virkeligheden ikke. I Danmark har vi valgt et samfund, hvor vi er fælles om at betale, uanset om det er behandling af misbrugere, kriminelle, eller fra hvilket socialt lag du kommer fra,” siger Liselott Blixt, sundhedsordfører for DF.

Prøv MedWatch gratis og uforpligtende i 40 dage, og modtag samtidig vores gratis nyhedsbrev to gange dagligt.

 

DF-politiker revser Lundbeck-chef

Lundbeck-chef kritiserer snæversyn i sundhedsvæsnet 

 Lundbeck-chef angriber samfundets betaling af livsstilssygdomme

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier