MedWatch

Registerrod forhindrer overblik over lægers tilknytning til industrien

Lægemiddelstyrelsens registrering af læger, der arbejder for medicinalvirksomheder, er forældet og rodet. Det forhindrer overblik over omfanget af relationer.

Foto: stock.Xchng - Arkivfoto

Lægemiddelstyrelsen har ifølge Dagens Medicin rod i registeret over lægers tilknytning til medicinalvirksomheder.

Læger har pligt til at søge Lægemiddelstyrelsen om tilladelse, hvis de vil samarbejde med en medicinalvirksomhed, og hvis de får tilladelse, bliver de skrevet på en liste, som ligger offentligt tilgængeligt på Lægemiddelstyrelsens hjemmeside.

Men i hele 121 tilfælde kunne Dagens Medicin ikke entydigt identificere lægen, da lægen kun registreres med navn og titel, og en lang række læger havde almindeligt forekommende navne, så som Steen Andersen. Der findes ti læger med det navn.

Formålet er at skabe åbenhed om relationerne mellem læger og industri, men rod og mangler betyder, at registeret ikke giver noget præcist overblik over omfanget af samarbejdsrelationerne.

Ti år gammel liste

Andre eksempler på rodet er, at registret har opført forkortelser af navne (for eksempel Gitte i stedet for Birgitte), at samme læge optræder med forskellige titler, at samme læge står opført med forskellige navne, eller at samme læge står opført med både forskellige titler og navne.

Chef for forbrugersikkerhed i Lægemiddelstyrelsen, Henrik G. Jensen, er ansvarlig for registeret, og han erkender over for Dagens Medicin, at listen er forældet.

Han afventer et udspil til udformningen af et nyt register fra den arbejdsgruppe i Sundhedsministeriet, som skal gennemgå reglerne om lægers tilknytning til industrien.

"Listen er ti år gammel og trænger til at blive opdateret," siger Henrik G. Nielsen til Dagens Medicin.

Mere fra MedWatch

Læs også

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier