MedWatch

Dansk forsker vil afsløre årsag til dødelig hjertefejl

Hjerteundersøgelser fra 410.000 københavnere, der har fået undersøgt hjertet siden 1999, skal analyseres af forsker. Resultatet kan få betydning for både medico- og lægemiddelindustrien.

Foto: Obraprima / Stock

Flere hundrede tusinde danskeres hjerte-undersøgelser kommer nu under en dansk eliteforskers lup. Målet er at afsløre dødelige hjertefejl, så lægerne kan gribe ind i tide, bl.a. ved at indoperere en form for hjertestarter eller måske blive vidende om, hvorvidt en bestemt type medicin er problematisk.

Forskeren bag projektet, Claus Graff, er adjunkt og projektleder på Aalborg Universitets Institut for Medicin og Sundhedsteknologi. Analysen kommer ifølge en meddelelse fra universitetet til at omfatte undersøgelser af 410.000 københavnske patienters hjertekardiogrammer og helbredsoplysninger, samlet af Københavns Praktiserende Læger siden 1999.

Et hjertekardiogram (EKG)bruges til at undersøge hjertets funktion, dvs. se, om hjertet slår regelmæssigt, om der er usædvanlige ekstraslag og om hjertet får nok ilt. Forskeren går specielt efter en bestemt type hjerteforstyrrelse, der forårsager pludselige dødsfald hos ellers raske personer. Hjerterytmeforstyrrelser er hvert år skyld i omkring 200.000 dødsfald i Nordamerika og Europa

”Det er helt uhørt at få adgang til så store mængder data.  Det er mere end 10 gange så mange som i det hidtil grundigste studie på området, så det vil give genklang ude i verden,” mener Claus Graff, der har modtaget godt tre millioner kroner i støtte til arbejdet fra Det Frie Forskningsråds særlige eliteprogram for talentfulde unge forskere.

Registre kan indkredse ofre

Samarbejdspartnere er Rigshospitalets Hjerteafdeling, Københavns Praktiserende Lægers Laboratorium og nogle amerikanske eksperter.

”Vi får adgang til offentlige sundhedsregistre, så vi kan se, om de konkrete EKG’er er relateret til død eller overlevelse. I sidste ende er målet naturligvis, at vi i fremtiden kan indkredse de patienter, som har en risiko for pludselig hjertedød på grund af den her specielle type hjerterytmeforstyrrelse. I givet fald kan vi gribe ind med målrettet behandling i tide, så personer i risikogruppen eksempelvis får indopereret en form for integreret hjertestarter,” hedder det fra Claus Graff,

Han påpeger over for MedWatch, at han og hans team allerede om et halvt års tid regner med at få nogle fingerpeg, men at ”de ved ret meget om et år.”  Der er dog tale om et treårigt forsøg, da de inddrager flere elementer i analysen, herunder undersøgelser af hjertekardiogrammer hos patienter, der har overlevet hjertestop.

I kulegravningen af de mange hjertekardiogrammer og sundhedsregistre vil forskerne også vurdere, om bestemte mønstre kan afsløre problemer i forbindelse med indtagelse af konkret medicin.

Prøv MedWatch gratis og uforpligtende i 40 dage, og modtag samtidig vores gratis nyhedsbrev to gange dagligt.

Mere fra MedWatch

Sanofi vil kun købe Horizon kontant

Både Amgen, Johnson & Johnson og Sanofi bejler til et opkøb af amerikanske Horizon Therapeutics, der markedsfører øjenmidlet Tepezza, som er udviklet af Genmab.

MT Højgaard skal bygge for Novo Nordisk i Bagsværd

Byggekoncernen MT Højgaard får del i en milliardaftale med Novo Nordisk, der har planer om at udvide produktionsfaciliteterne i Bagsværd for milliarder. Højgaards del af byggesummen løber op i ca. 600 mio. kr.

Læs også

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier